»

Tuesday, October 30, 2007

Κι ύστερα σου λένε...

Προεδρικό - Πυρκαγιά - Σύσκεψη - Φωτίου

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 2/7/2007 1:37:04 μμ
--------------------------------------------------------
[…] Οσον αφορά στις ζημιές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά [στο Σαϊττά], ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως σύμφωνα με την καταγραφή, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τρεις οικίες, άλλες 11 υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και έξι υπέστησαν ελαφρές ζημιές.
[…] Αναφορικά με τις δασικές εκτάσεις, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης και εξήγησε ότι ''για τα δεδομένα της Κύπρου είναι μια σημαντική έκταση και θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει αποκατάσταση αυτής της περιοχής''.
[…] Ο κ. Φωτίου απέρριψε και τις επικρίσεις για τη χρήση πτητικών μέσων, σημειώνοντας ότι χώρες όπως την Ελλάδα και την Ισπανία δεν έχουν μεγάλο αριθμό πτητικών μέσων πυρόσβεσης.
[...] Ο κ. Φωτίου απέρριψε για μια ακόμη φορά τα περί έλλειψης συντονισμού, τονίζοντας ότι ''και συντονισμός υπήρχε και σχεδιασμός υπήρχε και σωστή οργάνωση υπήρχε. ''Αν δεν υπήρχαν αυτά δεν θα είχαμε και τα αποτελέσματα που είχαμε, που μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο'', συμπλήρωσε και επεσήμανε το δύσκολο έργο της κατάσβεσης λόγω του δύσβατου της περιοχής καθώς και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις πολλές εστίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, αλλά και την ανάγκη συνεχούς μετατόπισης πυροσβεστικών συνεργείων, ιδιαίτερα για να αποτραπεί ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς και στο δάσος του Τροόδους.
[…]

Καλιφόρνια - Πυρκαγιές - Κίνδυνοι
ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ-ΗΠΑ 30/10/2007 7:49:57 πμ
----------------------------------------------------------------------
Συνολικά 3.200 σπίτια εξακολουθούν να απειλούνται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, παρά το ότι έχουν αρχίσει να τίθενται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες σαρώνουν την Πολιτεία από τις 21 Οκτωβρίου, έχουν κοστίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους. Εξι μέτωπα, που απασχολούν με την κατάσβεσή τους 15.100 πυροσβέστες, παραμένουν ενεργά στα νότια της Πολιτείες, από τα είκοσι που κατέκαψαν 2.100 τετ. χλμ, ανέφερε η Μέρι Αν Ελντριτζ, εκπρόσωπος του γραφείου εκτάκτων καταστάσεων του κυβερνήτη.
Από τις πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δύο οφείλονταν σε εγκληματικές ενέργειες, καταστράφηκαν 2.100 κτίσματα, εκ των οποίων τα 1.800 ήσαν κατοικίες, ενώ ακόμη 1.100 άνθρωποι, από τους 640.000 που χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους στις 22 Οκτωβρίου, εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα.

Monday, October 29, 2007

Αλληθωρίζω - a poem

Άμα μου βάλλεις ένα τραγούδι ν’ ακούσω
Μεν με ρωτάς αν μ΄αρέσκει
ούτε αν το ξέρω
Πριν περάσουν θκυο δευτερόλεπτα

Sunday, October 28, 2007

Θέλω να γίνω άντρας

Χ: Είσαι πολύ ωραία σήμερα...
Γυναίκα: (Hello;; Χάνεις;;) Μπα... τα χάλια μου έχω!! Δεν βλέπομαι!

Χ: Ωραία τα μαλλιά σου έτσι...
Γυναίκα: (Hello;; Χάνεις;;) Τι λές;! Όπως ξύπνησα, ήρθα δουλειά... Λίγο αφρό μέσα στ' αυτοκίνητο έβαλα (κάνοντας με τα χέρια την ανάλογη κίνηση του ανακατέματος των μαλλιών)

Χ: Ωωω... ωραίο φόρεμα!!
Γυναίκα: (Hello;; Χάνεις;;) Αυτό;;; Αυτό είναι πανάρχαιο!!! Νά 'ξερες πόσο καιρό το' χω... Και πόσα το πήρα...!!!

Χ: Ωωω... ωραίο φόρεμα!!
Γυναίκα: (Hello;; Χάνεις;;) Πφφφτ... έβαλα ό,τι βρήκα μπροστά μου... Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο...

Χ: Ωωω... ωραία μπλούζα...
Γυναίκα: (Hello;; Χάνεις;;) Ζάρα, προπέρσινη. Τζάμπα την πήρα, στις εκπτώσεις!

Χ: Ωραίο πουκάμισο!
Άντρας: Ευχαριστώ!

Monday, October 22, 2007

Apelpicity

Ότι η σημερινή μαθητιώσα (και ξησκολίσασα, ενίοτε) νεολαία της Κύπρος μου προκαλεί εσωτερική αιμορραγία, σπυράκια και απελπισία, το έχω ξαναπεί.

Να το ξαναπώ. Να ξεσπάσω στο πληκτρολόγιο ελλείψει δυνατότητας να (ξε)σπάσω (σ)τες τζεφαλές της.

Μαθήτρια Λυκείου, πήγε σήμερα σε μια τελετή όπου θα της επέδιδε ο Υπουργός το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό όπου έλαβε μέρος. Φορούσε σκούρο γκρι ανορεξικό παντελόνι και άσπρο πουκάμισο μισομπηγμένο/μισοβγαλμένο μέσα απ΄τη ζώνη.

Είπε κανείς «Ε, και;».

Η δε ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών); Πήγαν σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ντυμένοι Εξάρχεια. Άλλων τα ποϊνάρκα λυμένα και πατημένα από τα παπούτσια. Άλλων οι μπλούζες γέρημα μπηγμένες στα αισχρώς κατώμεσα παντελόνια. Των αγοριών, δε, η ανεμοδαρμένη χαίτη τακτοποιημένη σε γιρλάντα. Συνοδευόμενοι από το ανάλογο attitude.

Είπε κανείς «Ε, και;».

Τις προάλλες (βλ. μήνες τώρα), η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ήταν στο Προεδρικό, όπου με την ανωτέρω περιβολή, τη τσίχλα στο στόμα να τελεί εις έξαλλον κατάστασιν και την πλάτη γυρισμένη στον Πρόεδρο, τον *MUNCH MUNCH* ευχαριστούσε *MUNCH MUNCH* σε ομιλία της για *MUNCH MUNCH MUNCH* τελοσπάντων τον σκοπό για τον οποίο είχαν πάει εκεί, μετατοπίζοντας το βάρος του σώματός κυρίως στο ένα πόδι προς ενίσχυση του σωστού attitude.

«Ίνταλως κάμνω;;;»

Δίπλα, οι καθηγήτριές της να την καμαρώνουν.

Friday, October 19, 2007

Ο αστεροειδής

Και έρχομαι και λέω.

Ερώτηση: Τι θα έκανε το 24% των Κοπρίων αν μάθαιναν ότι ένας αστεροειδής κατευθύνεται ιλιγγιωδώς προς τη Γη και τους απομένει μόνο μια ώρα ζωής;

1. Θα μέμφονταν τον Τάσσο επειδή δεν είναι αρεστός στους ξένους κομήτες.
2. Θα αλάλαζαν ότι ο Τάσσος είναι ο Αντίχριστος.
3. Θα τραγουδούσαν επαναπροσεγγιστικά κύκνεια άσματα στο γιοφύρι της Λήδρας.
4. Θα κατέφευγαν στα κατεχόμενα ελπίζοντας ότι ο αστεροειδής θα απαξιώσει τους Τουρκοκύπριους στην απομόνωσή τους.
5. Θα κινούσαν αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Monday, October 15, 2007

Μα τι κάμνουν επιτέλους μες τα σχολεία ούλλη μέρα;;;

- Okay, let us start from where Cyprus is on the map. (Sliding a brightly-coloured political world map towards her) This is the World. Find Cyprus.

- (30 seconds later)

- Okay, find Europe.

- (30 seconds later)

- Okay, what should we be looking for?

- Τη Μεσόγειο;

- Okay, good. Find Μεσόγειος.

- (looking around the map in circles)

- The blue is the seas. Water.

- Ah! (tracing her index finger from left to right) Pacific.... Atlantic... Indian.... Pacif-μα έshει 2 Pacific;;

- (Breathed in, closed eyes) The Earth is round. (Opened eyes) If you take it like this, and fold it like this, you join the ends... see? Paciiifiiic...

- Oooh.

- Now find Μεσόγειος.

- ......Έτο! Μα εν έτσι μιτσιά;!

- Hm, yes. Now find Cyprus.

- ......Έτην! Πππεεεεεεεεεεεεεε!!! μα τόση ένη;!;!

- Yup. Εμπέδωστο λλίο και να συνεχίσουμε.

- Ουάουυ....

- Ναι.


[ίσως σε κάποιο σημείο θα έπρεπε να πω ότι το αντικείμενο είναι μια 16χρονη μαθήτρια Λυκείου, about to take her IGCSE in English, και καθ' όλα νορμάλ, ήτοι χωρίς οιανδήποτε επίσημα διεγνωσμένη νοητική ανεπάρκεια. Επίσης, επιχείρησα να παραθέσω ένα χάρτη μετά του κειμένου, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων- άκυρο, προς διευκόλυνση του αναγνώστη, αλλά μετά αποφάσισα ότι αυτό θα ήταν υποτιμητικό για το επίπεδο και τις γνώσεις του]


- Αφού εμπήκαμε στην Ευρώπη...

- Τάχα;

- uh? ...Γιατί εμπήκαμε στην Ευρώπη;

- Για να γίνουμε πιο δυνατοί. Για να είμαστε ομάδα που πολλές χώρες μαζί. Για να είμαστε φίλοι με άλλες μεγάλες χώρες και να μας βοηθούν άμα χρειαστούμε τίποτε.

- Η Αμερική;

- Η Αμερική τι;

- Εν τζιαι η Αμερική μες την Ευρώπη;

- (δεν με πτόησε αυτό, καθότι το έχω ακούσει και από ξησκολισμένους. Ή ξησκοπισμένους.) Η Αμερική εν ήπειρος από μόνη της. Η Ευρώπη εν άλλη ήπειρος. Εμείς εμπήκαμε στην Ευρώπη.

- Έννεν πιο δυνατή η Αμερική;

- Εν τζιαι μπαίνεις όπου θέλεις.

[Και επειδή στη λέξη "ήπειρος" διέβλεπα shιονούι στο βλέμμα της, παρεξέκλινα της πορείας μας για να μάθουμε τες ηπείρους. Μάλλον, το ότι υπάρχουν ηπείροι. "Η Κίνα εν ήπειρος;" "Όι" "Αφού εν πιο μεγάλη που την Αυστρία" "Ούτε η Αυστρία επροκρίθηκε. Η Αυστραλία (που εννοείς) ήταν κρίμα τζι'εκάμαμεν την ήπειρο"]

- Right! Let us now see Europe a bit (producing a political map of Europe alone). This is Europe. Give me the names of some European countries.

- Germany... France... Denmark....
- Good. Look at France. Which countries does it border?
- ...... Andorra
- (έφκαλα τα μάθκια μου ώσπου να δω την Ανδόρρα, της οποίας η τελεία ήταν πιο μεγάλη που την γεωγραφική έκταση) Er, yah. Anyone else?
- Εεε... (κλασσικός Κυπριακός πρόλογος και, ειδικά σε κάτι τέτοιες στιγμές, αφόρητα εκκεντριστικός)
- Άλλη χώρα δεξιά ή αριστερά της Γαλλίας;;;
- Εεε...
- Θκυο ένη! Μια ποτζεί τζαι μια ποδά!
- Μα πού;
- Ένα λεπτό. Θωρείς την ΑΝΔΟΡΡΑ (PLEASE δέτε την Ανδόρρα πας το χάρτη!!!) τζαι εν θωρείς την Ισπανίιιιιιια (δείχνοντας along the border on one side) ή την Γερμανίιιιιιαααα (δείχνοντας along the border on the other);;;
- Α.

Πρέπει να χωνέψω ότι εθθα ιshιώσω τον κόσμο.
Φοβάμαι μήπως μια μέρα με εγκαταλείψουν όλοι και μείνουν μόνοι τους (Αρκάς, which reminds me.)