»

Thursday, July 4, 2013

Another Quiz bites the dust

Στο εχτεσινό του ποστ ο Αντίχρηστος έθιξε ένα θέμα που εν ο καφκάς μας με τον χάσπα: αν πρέπει να πληρώνεται ο φίλος που σε εξυπηρέτησε, όταν αυτή η εξυπηρέτηση είναι αυτό που επαγγέλεται και βγάζει το ψωμί του.


Όπως σχολίασα και στον Αντίχρηστο, δική μου θέση εν ότι οι φίλοι πρέπει να πληρώνονται. Έχουμε, για παράδειγμα, ένα ξάδερφο υδραυλικό και ένα φίλο κκομπιουτερά: ο χάσπας θεωρεί υπερβολικό που θέλω να τους πληρώνω κάθε φορά και εγώ θεωρώ αδιανόητο να τους καλώ όποτε τους χρειαστώ και να τρων τες ώρες τους πάνω μου μούχτι ενώ θα μπορούσε να ήταν σε άλλο πελάτη και να πληρώνονται. Σκεφτείτε, δηλαδή, αν όλο του σογιού θέλουν σάσμα τα πλυντήριά τους μέσα σε μια εφτομάδα, τζείνος ο άνθρωπος θα δουλέφκει μιαν εφτομάδα μούχτι; 


Αν τον εχρειάστηκα μισή φορά απλά για να ρίξει μια μμαθκιά σε κάτι τζιαι να το σάσει μέσα σε 5 λεπτά, οκκέι. Ας μεν πιερωθεί. Αν η εξυπηρέτηση περιλαμβάνει αγορά εξαρτήματος από μέρους του, να το πληρώσω εννοείται - αν εν πάνω που 5 ευρώ (έτυχε μας κουμπάρος μηχανικός να μας χαρίσει δεκάδες ευρώ για μια δουλειά, αλλά ήθελε τα 3 για μια λαμπούα που άλλαξε).

Αλλά τη δεύτερη φορά που θα τον χρειαστώ; Τζιαι την τρίτη; Πάντα μούχτι; Μα καταρχάς εν έχω μούτρα να του ζητήσω να έρτει τρίτη φορά. Γι΄αυτό πάντα λαλώ τους "πιάστα λεφτά, διαφορετικά θα αντρέπουμαι να σου ξαναπώ".

Ο χάσπας, όμως, εν αντρέπεται. Επήεν τζιαι 2 τζιαι 3 τζιαι 4 φορές στον κκομπιουτερά τζιαι τες πλείστες φορές ήταν για δουλειά πολλών ωρών και διανυχτέρευσης του υπολογιστή. Τζιαι ποττέ δεν ερώτησε για πληρωμή. 

Τζιαι πάντα λαλώ του, "καλάν, αν εμένα εν η δουλειά μου να διδάσκω ισπανικά, πρέπει να διδάξω ισπανικά δωρεάν σε ούλλο το σόι τζιαι ούλλους τους φίλους; Ή αν φκάλλω το ψουμί μου πλέκοντας τρικά, για τους φίλους τζιαι τους συγγενείς πρέπει να πλέκω μούχτι;" Εν θυμούμαι την απάντησή του επειδή τόσο overwhelmed ήμουν που το δίκαιο του επιχειρήματός μου, αλλά εν αποκλείεται να ήταν τζιαι «Ναι».

Νομίζω βλέπει το έτσι επειδή ο ίδιος αντρέπεται να διανοηθεί να πιάνει λεφτά που δικούς του. Εν άξιος να δουλεύκει μόνο εθελοντικά.

Οπότε περνούμε στη δημοσκόπηση: Πιστεύετε ότι όταν ένας δικός μας άνθρωπος μας κάνει μια δουλειά, η οποία είναι το επάγγελμά του και από την οποία κανονικά πληρώνεται, πρέπει να πληρωθεί; Ξεκαθαρίζω ότι δεν μιλούμε για φίλο τραπεζικό/καθηγητή/ηλεκτρολόγο που μας βοήθησε να ξηχορτίσουμε την αυλή ή να απαλλαγούμε που τες αιμορρόιδες.

Θα κάμω ένα ππολλ για τους απόλυτους μονάρχες που θα απαντήσουν Ναι ή Όχι, και ακόμα ένα για τους χλιαρομέτριοξενέρωτους που σκέφτονται "εξαρτάται που το ένα" τζιαι "εξαρτάται που το άλλο". Για μας τους τελευταίους, θα παραθέσω εγώ ορισμένες δουλειές και να ττικκάρουμεν ποιες πρέπει να πληρώνονται, ντάξει;



Οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται στα δεξιά και λήγουν αύριο. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

11 comments:

Brenda said...

Οκ εψήφισα και στα δύο!

Λοιπόν έχω άποψη η οποία δεν είναι πολύ ξεκάθαρη όμως. Δηλαδή, θεωρώ ότι πρέπει να πληρώνουμε αλλά σε τιμή μειωμένη ανάλογα με το πόσο στενή είναι η σχέση με το εν λόγω άτομο.

2η παράμετρος είναι ότι πρέπει πάντα να του το προτείνουμε και αν ο ίδιος επιλέγει να μην πληρωθεί είναι άλλη ιστορία.

Τέλος να πω ότι ο δημόσιος υπάλληλος εν παράνομο να πληρώνεται (έξτρα) αλλά και να μην πληρώνεται (δηλαδή το κράτος) όταν απαιτείται για την σφραγίδα, οπότε μάλλον φκάρτον :-Ρ

firfiris said...

Εν απλό το ζήτημα. Πρέπει πάντοτε να προσφερόμαστε να πληρώσουμε! Αν δεν μας πάρει λεφτά για μιαν μιτσιοδουλειά σο μπί ιτ! Κερνούμεν τον μια πίττα σουβλάκια για τον κόπο. Αν θέλει να μας χρεώσει μόνο τα υλικά, πάλαι δεν έσιει πρόβλημαν.

Ως αρχή πάντοτε πληρώνεις (ή προσφέρεσαι να το πράξεις). Έτσι αν οι δουλειές του φίλου εν @@@δια τότε δικαιούμαστεν να έχουμεν απαιτήσεις. Αν εν αβάτταν που μας έκαμεν την ζημιάν με τη μούτρα θα πάμεν να του κάμουμεν σκηνήν;

Unknown said...

εχω το ιδιο προβλημα με τον αντρα μου,σε πολλα στενους φιλους και συγγενεις δεν ρωτα ποτε γιατι ο ιδιος δεν θα επιανε λεφτα θεωρει οτι και οι υπολοιποι σκεφτουντε το ιδιο.
εγω ρωτω παντα,αν μου πει δεν θελει οκ,ανε δουλεια που ξερω οτι τον εδυσκολεψε και παλε δεν επιασε λεφτα θα τον παρω καπου να τον κερασω,θα του καμω δωρο πιο ακριβο σε γενεθλια-γιορτες κλπ.

Moonlight said...

Εκάμαν μου πράματα και εξυπηρετήσεις χωρίς να εν υποχρέωση τους θεωρώ, τζαι εν εδεχτήκαν να πληρωθούν ούτε για το έξοδο τους. Εκανόνισα τζαι εκέρασα όταν έτυχε να φκούμε/έκαμα δώρο κάτι που εχρειάζουνταν.
Εγώ κάμνω πράματα τα οποία εν περιμένω να έχουν αντάλλαγμα (και συχνά εν έχουν) αλλά η δουλειά μου εκτός ότι έννεν δική μου για να την κάμω μούχτιν τζαι να μεν πειράζει να μεν πκιερωθώ, εν η δουλειά μου, τζαι έτσι εν που ζω. Επίσης, θεωρώ ότι αν πάεις τζαι παραγγείλεις 2 δισεκατομύρια λοκούμια έννεν παράλογο να σου δώσουν 20 λιρών λοκούμια μούχτιν, αλλά όι επειδή γιορτάζεις να πάεις σε φίλο σου με ζαχαροπλαστείο πχ τζαι να πεις δώσμου 20 λιρών τζεραστικά τζαι να μεν πληρώσεις!
Πιάνω το σαν παράδειγμα, προσπαθώ να είμαι γενικά λογική που την άποψη τη στοιχίζει του άλλου τζαι τι θα εκέρδιζεν αν δεν ήταν δαμέ...

Anonymous said...

Ο Φιρφίριος με καλύπτει πλήρως!

Υ.Γ: Και μετά την απάντηση της Moonlight, εσυνειδητοποίησα την ποσότητα λοκκουμιών που απαιτείται για ένα γάμο ποτζίνο που καλεσμένοι εν ούλλον το χωρκόν, άμαν ο γάμος λάβει χώρα στην Κίνα :ζ

Anonymous said...

Τί εννοείς μόνον οι κυπραίοι καλιούν ούλλον το χωρκόν;

Sike said...

brends, συμφωνώ απόλυτα και με τις 2 παραμέτρους σου, μόνο που στη δεύτερη, αν επιμένει να μεν πληρώνεται εννα σταματήσω να του διώ δουλειά! Για τον δημόσιο υπάλληλο εν εννοώ πουθενά να πληρωθεί έξτρα/μαύρα, εννοώ να μην πληρωθεί (το κράτος)

φιρφιρή, επίσης συμφωνώ

σιμόνη (ίνταλος γράφεται στα ελληνικά;!), άρεσεν μου το παρτ με το πιο ακριβό δώρο στα γενέθλια

μούνλαιτ, εν χρειάζεται ναν φίλος για να σου χαρίσει 20 λίρες άμα δώκεις δισεκατομμύρια. Εννοώ το τελευταίο, να γιορτάζεις τζιαι να πάεις να πιάσεις λουκούμια αξίας 20 λιρών... Τζιαι btw ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε; Θα επιστρέψουμε στη λίρα;

Μανα said...

πάντως εμένα με πληρώνουν για τα κέικ που τους κάμνω. Τζαι θέλουν τζαι άλλο μεν σου πω.

επί της ουσίας, πάντα ρωτώ πόσο κάμνει η δουλειά. το μοναδικό που δεν θα ρωτούσα είναι η ξαδέρφη, λόγω σχέσης που έχουμε αλλά ως τώρα δεν χρησιμοποιήσα τις υπηρεσίες της, είναι.

Moonlight said...

Sike, να είσαι χάππι που είπα λίρες τζαι όι πανάνες που εξεκίνησα να γράφω. :p

Kolona said...

Τι εν να κάμεις να φάμε δεν μας είπες; Μετά το τέλος του ππολλ εννοώ.

Pelloplasma said...

Έχω εξάδερφη που πάει 2 είδη χορών σε μια θεία της. Φυσικά πληρώνει (με μειωμένη τιμή) επειδή στο κάτω κάτω εν την δουλειά της που κάμνει η δασκάλα, άσχετο αν εν δική της η σχολή. Επείσης έχω συγγενή που έχει εταιρεία για υδραυλικά/AC. Εννοείται άμαν τον χρειαστούμε έρκεται αμέσως τζε πάντα πληρώνουμε τον με χαμηλωμένη τιμή. Ποττέ μου εν εδέχτηκα εγώ να μεν πληρώσω εκτός αν επέμενε τζε ο άλλος πολλά.
Έτυχε τζε εγώ να σάσω laptop σε κάποια φάση τζε παρόλο που εχρησιμποιήσα υλικά πάνω τους εν εδέχτηκα πληρωμή επειδή ήταν φίλοι ή συγγενής. Φυσικά η πίττα με τα σουβλάκια σαν thank u ήταν πολλά καλύτερη παρά τα λεφτά :)
Με λια λόγια εξαρτάτε που το μέγεθος της δουλειάς κατά εμένα τζε που το άτομο.