»

Monday, December 16, 2013

Χριστουγεννιάτικο, που τ' αλήθκεια.

- Μάμα γιατί έχουμε βυζάκια; 

- Ο δράκος, γιατί εν καίγεται το στόμα του άμα φκάλλει φωθκιά; 

- Το φαΐ εν λερωμένο; (Όι / Ντζίζει μέσα) Τωρά είμαι λερωμένος; (Ναι!) Γιατί;;; 

Τούντου πλασμάτου νιώθω άshημα που του λαλούμε για τον Άγιο Βασίλη τζιαι τες καμινάδες τζιαι τα δώρα τζιαι ξέρωγώ πελλάρες. Όποτε έρτει κουβέντα για Άγιο Βασίλη, νιώθω ότι περιπαίζω τον τζιαι προσπαθώ να αλλάξω θέμα. 

- Εμείς που εν έχουμε καμινάδα πώς εννάρτει; (ΕΝΗΞΕΡΩ!!!) Άμα μπαίνει που τες καμινάδες εν λερώνεται; (ΟΥΦΦΟΥΥΥΥΥ!!) 

Νομίζω μπορεί άνετα (στα 4 του) να χειριστεί την αλήθεια - εξάλλου εν τζι εν ότι εννά γκρεμιστεί η κοσμοθεωρία του. Ούλλες τζι ούλλες, 2 φορές εβίωσεν φάση Χριστουγέννων (εννοώ που ναν σε θέση να καταλάβει δώρα, ιστορίες κτλ). 

Νομίζω μπορεί άνετα να δεχτεί ότι εν ο Χριστούλλης/Άγιος Βασίλης που βοηθά τους γονείς να γοράσουν τα δώρα. Τζιαι μια χαρά έκπληξη θάναι άμα δει πράματα κάτω που το δέντρο, όποιος τζι αν ξέρει πως τα έβαλε. 

Σκέφτουμαι ότι αν ήμουν σίγκολ πέρεντ ήταν να του το σπουρτίσω, ξηγημένα πράματα. Τζιαι θα ήταν ούλλα πόμπα. Εν μιτσής, έθθα τραυματιστεί που την αλήθκεια γιατί εν επρόλαβεν να εμπεδώσει την ψευτιά. Αλλά ο χάσπας εν αλλεργικός σε οτιδήποτε ΕΝ ΚΑΜΝΕΙ ΟΥΛΛΟΣ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ τζιαι φαίνουμαι εγώ η ττακκουρημένη. 

Για να παρηορκούμαι, σκέφτουμαι ότι ο Άθρωπ, αν και ο ίδιος θα είναι cool about it, μπορεί να το πει σε άλλα μωρά τζιαι να τα αναστατώσει. Αν και μάλλον εν τους γονιούς τους που εννα αναστατώσει, παρά τα ίδια. 

Τελικά σάννα τζι εν οι γονιοί που θέλουμε και καλά τη μαγεία του Άγιου Βασίλη; Ήταν να πάθουν τίποτε τα μωρά αν τους ελαλούσαμε την αλήθκεια που μιας αρκής; Ότι δηλαδή ο επίσκοπος Βασίλειος στην Καισαρεία (ή ο Νικόλαος για τους Ευρωπαίους) ήταν πολλά φιλάνθρωπος και βοηθούσε τους φτωχούς κτλ και έτσι σήμερα γιορτάζουμε αυτή του την δράση κάνοντας δώρα, τα οποία βρίσκουν τα παιδάκια κάτω από το δέντρο - την Πρωτοχρονιά παρακαλώ (αφού ο Άγιος Βασίλης γιορτάζει 1 του μήνα, ευχαριστώ); Ή να εξηγήσουμε το έθιμο της βασιλόπιτας, ότι (για κάποιον λόγο που δεν θυμούμαι τζιαι βαρκ να ψάξω) ο Μέγας Βασίλειος έβαλε χρυσαφικά μεσα σε ψωμιά και τα μοίρασε στον κόσμο. Άε; Μιαν ομορκιάν. The truth doesn't have to stink. It's still nice.

Νομίζω του χρόνου θα του το πω. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο τραυματική θα είναι η φορά που θα μάθει ότι "δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης". 

Ήδη μπολιάζω λλίο τες απαντήσεις μου με τη λέξη "βοηθά", πχ "ζήτα που τον Άγιο Βασίλη να μας/σε βοηθήσει να πιάσεις το παιγνίδι που θέλεις". Φέρνω του το με το σταγονόμετρο :D 

Sigh.

Νευριάζω άμαν αντιτίθεμαι σε κάτι τζιαι οι κοινωνικές νόρμες εν με αφήνουν να εκφραστώ :[

15 comments:

Kolona said...

Αμάναμου Σαικού μου και μ΄έχεις. Έλεγα πέρσυ να το έκανα ποστ το θέμα σου αλλά πέρασαν οι γιορτές πριν προλάβω να το γράψω.

Εγώ τους το είπα. Της μιας πέρσυ, της άλλης φέτος. Με την αντίθετη γνώμη του Στυλ φυσικά, που ακόμα μουρμουρά, αλλά τους το είπα. Δεν τις έκατσα κάτω να τους το πω χωρίς να με ρωτήσουν, φυσικά. Αλλά όταν με ρώτησαν αν όντως υπάρχει ο Αη Βήτας, τους απάντησα όχι, αν και τους εξήγησα ότι ο Άγιος Βασίλειος, λατρεύεται στην ορθοδοξία και τους έκανα και μια αναφορά για το ποιόν του και διάφορα άλλα σχετικά.

Και σου λέω ότι καμία μαγεία δεν χάθηκε.

Εξήγα μου πόσο μαγεία είναι ένα 11χρονο ακόμα να πιστεύει και οι γονείς να μην του το λένε. Και να είναι και αγόρι. Λες να μας περιπαίζει ούλλους τούτος ο μιτσής;

Brenda said...

TI ENNOEIΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Anonymous said...

Έψαξα το. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου)...

Moonlight said...

Μαζί σου (αν και δεν ετραυματίστηκα, ούτε κατέρρευσε κανένας κόσμος μου όταν το έμαθα. Ούτε καν θυμούμαι πώς το έμαθα. Μπορεί να το ήξερα πάντα απλά να μεν έμπαινα στη διαδικασία να τους πιάσω μέσα επδ εν ήμουν κατζιά όπως τωρά.)

Μανα said...

Δεν τους είπα ποτέ για Αη Βασίλη. Από πάντα ήξεραν πως τα δώρα τα αγοράζω εγώ τζαι ο Μοτορτζής. Εν εκατάλαβα. αν θέλει ο Αη Βασίλης να παίζει τον έξυπνο να το κάμνει με τα δικά του λεφτά, όχι με τα δικά μου.

Clueless said...

Το σκέφτηκα πέρσι στα 3 της όταν μετά που άνοιξε το δώρο της και ξεκινήσαμε για την μάμα μου, μας λέει στο αυτοκίνητο "είχε και μένα χιονάνρθωπο". Εννοούσε το περιτύλιγμα του δώρου της. Ήταν το ίδιο με αυτό που πήραμε δώρο σε ένα μωρό δυο μέρες πριν. Θα ήταν η ευκαιρία μου στην ερώτηση πως έχει ο Άγιος Βασίλης το ίδιο περιτύλιγμα. Ο Ρούντολφ είχε μαυροπινακιστεί επίσης πέρσι γιατί όταν ήρθε σπίτι μας έριξε το στολίδι της κάτω από το δέντρο.
Φέτος η ερώτηση έγινε πιο περίπλοκη. Πως θα μπει σπίτι που δεν έχει καμινάδα? (μας έφερε μια φίλη στολίδι στο δέντρο που είναι μαγικό κλειδί και μόνο π Άγιος Β μπορεί να το χρησιμοποιήσει). Νομίζω του χρόνου θα το καταλάβει μόνη της. :) Φέτος είναι χαρούμενη που μπορεί να γράψει γράμμα του Άγιου και εκ μέρους του αδερφού της που δεν μπορεί. Δεν βρίσκω κακό να ξέρει ούτε και να μην ξέρει σε αυτή την ηλικία. Απλά δεν το ενισχύω.
Ούτε εγώ θυμάμαι πότε μου είπαν για τον Άγιο. Πάω να ρωτήσω την μάνα μου.

Anonymous said...

Καλά, εμάς τον τζιαιρόν μας κανένας εν επίστευκεν σε έτσι πελλάρες. Εκαρτερούσαμεν τα φωτα να πιάμεν πουλουστρένα. Τζιαι τζείνη επαίζετουν. Ούτε δώρα σε δέντρα και λοιπές αμερικανίλες. Να ένα καλό του να μεγαλώνεις φτωχός..Τωρά οι γονιοί οι ππαραλήδες ψάχνουν να βρουν άκρη με τα κακομαθημένα τους που τα μεγαλώνει η τηλεόραση...

Mana said...

Τζαι το αλλο καλο του να ειςαι φτωχος ειναι οτι επειδη δεν εσσεις να φαεις δεν εσσεις χοληστερολη...
Το να αγορασει καποιος δωρο του μωρου του τα χριστουγεννα δεν σημαινει οτι ειναι ππαραλης ή οτι μεγαλωνουν με την τηλεοραση.

Neraida said...

Να μιλήσω; Ελεύθερα;

Λοιπόν, όπως ξέρεις έχουμε δεξί κι αριστερό ημισφαίριο εγκεφάλου.
Το αριστερό είναι υπεύθυνο για μαθηματικές πράξεις, λογική κτλ.
Το δεξί για φαντασία, δημιουργικότητα, πιστεύω, κτλ.

Το παραμύθιασμα/μύθοι/θρύλοι υπάρχουν για να βοηθήσουν τα άτομα να εξασκήσουν το δεξί μέρος του εγκεφάλου. Ένα άτομο μπορεί να φτάσει σε πιο ψηλό πνευματικό επίπεδο μόνο όταν καταφέρει να καλλιεργήσει και τα δύο μέρη και να μάθει να τα χρησιμοποιεί.

Όταν βλέπουμε ένα άτομο να έχει κλίση προς τη μια πλευρά, οκ εν εύκολο να πούμε, αφού καταλάβει και μπορεί να δει την πρακτική και αντικειμενική πλευρά των πραγμάτων, ας του την δώσουμε.

Η ταπεινή μου άποψη μου είναι ότι όχι μόνο πρέπει να κρατήσεις την «πίστη προς την ύπαρξη του Αγίου Βασίλη» αλλά να του δώσεις και περισσότερη τροφή με άλλους τρόπους ώστε να εξασκήσει τη φαντασία, την πίστη, την αντίληψη για λιγότερο χειροπιαστά πράγματα.

… είπεν η παραμυθού!


Neraida said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

wow neraida, i loved your comment και συμφωνώ. Θεωρώ ότι ενισχύω τη φαντασία και την πίστη του σε ασύλληπτα πράγματα στο θέμα του "Χριστούλη" και της θρησκείας γενικότερα. Ήδη ξέρει για τον Χριστό που γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε, και λοιπά παρόμοια αδιανόητα για τη λογική του, όπως προσευχή και βοήθεια από τους Αγίους και το ότι ο Χριστούλης εν μέσα σε ένα κύπελο και πίνουμεν τον με το κουταλάκι. Στην περίπτωση τούτη όμως (του Χριστού), εν θα έρτω σε 2-3 χρόνια να του πω ότι τον επερίπαιζα - τζιαι αν τύχει να του πει κάποιος άλλος, θα έχει ήδη αποκτήσει δική του εμπειρία για να ξέρει μέσα του ότι εν ασύλληπτο μεν but true. Επίσης, παίζουμε συχνά θεατράκια και διαδραματίζει διάφορους ρόλους που τα παραμύθκια του. Ενισχύω άφοα την φαντασία του σε τούντες περιπτώσεις, επειδή ξέρει ήδη ότι παίζουμε θέατρο. Μπορείς να υποδυθείς το λιοντάρι όσο θέλεις και όπως θέλεις, αλλά you're coming back at some point. Επίσης φορεί τα τακούνια μου και παίζει την μάμα και βάλλω τον να μου κάμει καφέ τζιαι να βάλει πλυντήριο. :D

mana, χαχαχα με την χοληστερόλη, τέλειο

ανώνυμε με την φτώshεια, ποιος ακριβώς εν ο τζιαιρός σου; επειδή εν που το 1800κάτι που κυκλοφορεί η κουβέντα

clueless kai moonlight, μόνο εγώ ετραυματίστηκα δηλαδή;; Όπως τζιαι νάshει, το ότι θυμούμαι το γεγονός 25 χρόνια μετά, εν κάτι που θέλω να αποφύγω με τα μωρά μου!

καρύα, μάααλιστα :)

Brenda, ήταν σε εισαγωγικά, μάθε να θκιαβάζεις!! Άρα υπάρχει. Απλά άλλωσπως.

Κολόνα, ακούεσαι σάννα έshεις κάποιον υπόψη με το 11χρονο αγόρι;

mary said...

εγώ ενα πράμα εν καταλάβω! (μόνο!)

...ο αης βασίλης, όταν ήμουν μικρή ερχοταν την πρωτοχρονιά! (ο τζιαιρός μου εν λλίον μετά το 1800 sike) ..το οποίον είσιεν τζιαι απόλυτον νόημα αφού ξέραμε ότι γιορτάζει ο Άγιος Βασίλειος έτσι μέρα. ...τωρά ...ούλλοι οι κυπραίοι έχουν μάθει τα μωρά τους να καρτερούν τον άη-βασίλη τα χριστούγεννα! ..μα γίνεται έτσι πράμα;!

ενυγεουέη, ο άγιος υπάρχει και φέρνει δώρα, οι κυπράιοι έν π'ον συγχισμένοι!

Triolouin said...

Σαίκ μου: Εγώ εκαταλάβά το που μόνη μου που ήμουν μιτσιά τζιαι εν με επείραξεν καθόλου. Εν τον αρφό μου που επείραξεν, όντας πιο μιτσής επειδή εσπούρτησά του το πολλά τριολίσιμα: έκλαιεν για 2 μέρες, μετά επέρασεν του. Νομίζω καταβάθος ξέρουν το τα μωρά μετά που μιαν ηλικία, ό,τι εν έσιει έτσι πράμα. Εν ο τρόπος που εννα τους το πεις που κάμνει την διαφορά τζιαι η ηλικία, τζιαι πάλε μεινίσκει η μαγεία τζιαι τα φρου φρου στον κόσμο τους, όπως τζιαι στον δικό μας. Εν καλλύττερο νομίζω παρά να πιστεύκουν σε ένα πασιή με κότζινες βουκκούες που μπαίνει που τες καμινάδες. Τζιαι αν δεν έσιεις καμινάδα; Τζιαι χωρεί τον; Κάτσε τωρά να απαντήσεις! (Πολλά ωραίο ποστ)

Anonymous said...

Μάνα, το να λαλείς ότι είσαι μάνα δεν σε κάμνει τζιόλας. Τζιαι αν κρατάς κούκλα μου λεφτά για πετάξιμο, με γεια σου με χαρά σου. Γόραστου κανένα βιβλίο, ως μάνα προς παιδί, τζιαι δώστου το καλόν παράδειγμα... τα μουσκουρούθκια με τους αγιοβασίληδες, εν καθαρή ανοησία, τζιαι αν θέλεις καταλάβεις το.
Όσο για την χοληστερόλη, μεν το πεις...Πρέπει να το έχει ο οργανισμός σου να ρέπει στη χοληστερόλη, όπως ρέπει και στην μαλάκυνση ο εγκέφαλος :)))))

Sike said...

ανωνυμη μου είσαι με την περίοδο σου; σάννα σου διέφυγεν, μεταξύ άλλων, το ότι η μάνα εν είπεν ποττέ των μωρών της για άη βασίλη