»

Monday, May 13, 2013

Pay Attention

Ένα που τα πιο σημαντικά πράματα που έμαθα τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι να Pay Attention. Άλλως, Δώκε Βάση. Λαλώ το στα αγγλικά γιατί εν στα αγγλικά που το πρωτοέμαθα.

Τι σημαίνει. Σημαίνει άμα σε ενδιαφέρει το Α θέμα, να διάς βάση σε κάποιον που εν ειδικός στο Α θέμα. Ειδικός έννεν τζείνος που το εσπούδασε ή που εθκιάβασε ένα βιβλίο τζιαι 3 chain emails. Ειδικός για να σε συμβουλεύσει εν τζείνος που εν πετυχημένος ήδη σε τζείνο το θέμα, που έshει προσωπικά αποτελέσματα σε τζείνο το θέμα.
 
Για παράδειγμα, αν θέλεις να ανοίξεις σουβλιτζίδικο (τζιαι να πετύχεις, εννοείται πάντοτε), έθθα το συζητήσεις με την κομμώτρια σου, ούτε τον καθηγητή φίλο σου, ούτε καν με ένα πετυχημένο μεγαλογιατρό ή τον Μονάρχη της Δημοκρατίας. Θα έβρεις έναν πετυχημένο σουβλιτζή τζιαι θα ακολουθήσεις τες συμβουλές του.
 
Αν θέλεις να δουλέψει ο γάμος σου, έθθα συμβουλευτείς έναν ελεύθερο, ούτε ένα χωρισμένο. Θικτείτε ελεύθερα οι χωρισμένοι, αλλά ναι, για να είσαι χωρισμένος σημαίνει δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να με συμβουλεύσεις πώς να πετύχει ο γάμος μου, ΟΣΟΝ ΚΑΛΟΝ ΧΡΥΣΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΛΑΣΜΑ τζιαι να είσαι, ΟΣΟΝ ΤΖΙ ΑΝ ΕΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑ ΕΦΟΡΗΣΕΝ ΧΩΡΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙΣ. Που τη στιγμή που δεν έχεις ο ίδιος πετυχημένο γάμο, δεν είσαι σε θέση να διάς συμβουλές. Μάλλον είσαι, αλλά προς αποφυγήν. Οποιαδήποτε συμβουλή δώσεις, είναι μόνο υποθετική. Τζι αν ιγκώσεις αποτέλεσματα, εν απλά τυχαίο.
 
Αν θέλω να γίνω πλούσιος, έθθα ζητώ τη συμβουλή του θείου μου του τραπεζικού ή του ανιψιού μου που σπουδάζει χρηματοοικονομικά αν δεν είναι οι ίδιοι πλούσιοι (μέσα που κάτι που οι ίδιοι εφάρμοσαν) τζιαι απλά δουλεύκουν για να πληρώνουν δάνεια.
 
Εν δέχουμαι συμβουλές σε κάνενα θέμα από κάποιον που δεν έχει πετύχει ήδη εκείνο που θέλω εγώ να πετύχω.

Οπότε, συμβουλές περί αναγιώματος κοπελλουθκιών από γονείς των οποίων τα παιθκιά εν μου γεμώννουν το μάτι, δεν ακολουθώ (συμπεριλαμβανομένων των δικών μου!). (Ο αρφός μου εν πολλά εντάξει, εν εγώ το πρόβλημα)

Συμβουλές για μαείρεμμα στο θέρμομιξ που κάποιαν που εν το ξαναείδε μπροστά της, εν ακούω καν.
Συμβουλές για το πώς να κερδίσω δημοπρασία στο eBay που τον παππού μου, .. well duh.
Συμβουλές περί του πώς να κάμω τη δουλειά μου, που κάποιον που ακουστά τόχει το σπορ, -είπες τίποτε;
Συμβουλές πνευματικές καθώς επιστρέφουμε που το καπαρέ η ώρα 6 το πρωί, εν καλοδεχούμενες.

Τες συμβουλές και απόψεις που ακούω πλέον, φιλτράρω τες με την εξής ερώτηση: "ΕΣΥ τι αποτελέσματα έshεις;"
 
Πραγματικά, νομίζω ότι αν αρχίσουμε να ακούμε μόνο τζείνους που επετύχαν σε τζείνο που θέλουμε τζι εμείς, γλυτώνουμε πολλά πράματα: και χρόνο, και χρήμα και ψυχική υγεία.

Τζιαι προοδεύουμε, επιτέλους. Γιατί όσο ακολουθούμε τες συμβουλές των φίλων μας, που όσο καλοπροαίρετες τζιαι να ένη σπάνια συνοδεύουνται που ανάλογα αποτελέσματα, μεινίσκουμε στάσιμοι, ή καταλήγουμε σαν τζείνους - dunno which is worse. Εξ ου και είχα υποστηρίξει σε παλιό μου ποστ ότι "είσαι ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι".
Αν επαραιτούμουν κάθε φορά που κάποιος μου "εξηγούσεν" γιατί τζείνο που κάμνω εν στέκει/εν έshει chance/κτλ, έθθα επετύχαινα ποττέ τίποτε τζιαι θα ήμουν άλλο ένα στατίστικ.
Κάθε φορά που ακολουθώ τη συμβουλή κάποιου ήδη πετυχημένου, προκόβω, πλησιάζω τα ίδια αποτελέσματα (είτε αυτό εν γάμος, είτε σχέση, είτε μωρά, είτε συνταγή, είτε επιχείρηση, είτε χόμπυ).
!!Σκέφτου!! Πόσο λογικό είναι να πιστεύκω του παρέα μου ότι το (όποιο) εγχείρημά μου θα αποτύχει, τη στιγμή που δεν το δοκίμασε ποτέ τζιαι τη στιγμή που κάποιος άλλος το κάμνει αποδεδειγμένα και παρατεταμένα με πάσαν επιτυχία;
 
"Μεν παντρευτείτε τζιαι ούλλοι χωρίζουν τωρά" - τζι εσύ να ξέρεις τουλάχιστον 8 στα 10 ζευκάρκα που ναν ευτυχισμένα.
"Μεν φέρνεις το τάδε προϊόν τζι έν έshει ζήτηση στην Κύπρο" - τζι εσύ να έχεις δει το συγκεκριμένο προϊόν να πουλά σαν τρελλό.
Χίλε; Τα ειδημονιλλίκκια τζιαι οι στατιστικολογίες αλλού.

Αν και εν τεράστιο κεφάλαιο οι λόγοι που ο κόσμος εν τόσο αποθαρρυντικός, να πω συνοπτικά ότι βασικά εν επειδή φοούνται να το κάμουν οι ίδιοι.

Όποιον ακολουθάς, αυτό γίνεσαι. Τέλος.

Κάποιοι τωρά σκέφτεστε ότι "μα οι συμβουλές που διώ εγώ εν έχουν λάθος" ή ότι η συμβουλή του κλαμένου κηπουρού σου για το πώς να γίνεις εκατομμυριούχος "εν πολλά λογική" τζιαι έshει βάση. ΔΩΚΕ ΒΑΣΗ ΛΕΜΕ. Αν ήταν έτσι, τζείνος γιατί εν κλαμένος κηπουρός τζιαι όι εκατομμυριούχος; (σημ. που θεωρώ περιττή: ούτε τον κηπουρό σνομπάρω, ούτε τον εκατομμυριούχο εξιδανικεύω. Απλά τα αναφέρνω ως ανόμοιες καταστάσεις)

Λόγια τζιαι συμβουλές τζιαι ειδημονολογίες περνούν μας ούλλους. Αποτελέσματα, γιούδιν μου, έshεις;

Εν όπως την κουβέντα "look who’s talking": η Χ ασπούμε εννά μας αρκέψει κύρηγμα ότι το σπίτι μας πρέπει να είναι πιο child-safe επειδή εκουτούλλησεν το μωρό πας τον τοίχο - σάννα τζιαι μπορείς να κάμεις child-proof τον τοίχο (οκ, so μπορείς αλλά δεν είσαι παιδότοπος, chill). Εμίλησεν τζείνη που έσσω της τα μωρά παίζουν με τα κάρβουνα της φουκούς, λούννουνται το πετρέλαιο, τρών λιμπούρους, γίνουνται ολόπηλοι, ολοπούρπουλλοι, σύρνουν ποτήρκα τζιαι φτάννουν τες ππάλες μες το συρτάρι.

Κρύψε, μαν!

Κατ’ επέκταση:

Εσταμάτησα τζι εγώ να το παίζω συμβουλάτορας σε θέματα στα οποία δεν έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έθθα σου πω πώς να χειριστείς το τάδε θέμα με τα μωρά σου, αν με τα δικά μου εν επέτυχε, όσο ώριμη τζιαι εμπεριστατωμένη ακούεται η ιδέα μου. Μέχρι τώρα, είτε είχα είτε εν είχα αποτελέσματα ήταν να διώ συμβουλές τζιαι γνωματεύσεις επί παντός επιστητού, επειδή θεωρητικά εστέκαν τζιαι εφαίνουνταν λογικά τζιαι έξυπνα. Ευτυχώς για όλους, άλλαξα (σε σεβαστό βαθμό).

Ποια είμαι εγώ ποννα πώ του άλλου την πρωτοποριακή μου ιδέα για το πώς να κάμει τη δουλειάν του, τη στιγμή που τζείνο που κάμνει ήδη εν πετυχημένο τζιαι αποδοτικό; Ποια είμαι εγώ ποννα αμφισβητήσω τη συμβουλή του ήδη πετυχημένου τζιαι να του πω "ναι, αλλά τούτο που λαλείς εν θα δουλέψει γιατί έτσι τζι έτσι;". Αφού ήδη κάμνει το, εν είμαι τουλάχιστον καθυστερημένη αν ισχυρίζομαι ότι εν γίνεται;

Σκάσε τζιαι άκου. Απλά.

Ω, για δες, το βρήκα και σε quote.



22 comments:

the Idiot Mouflon said...
This comment has been removed by the author.
the Idiot Mouflon said...

Δηλαδή πιστεύκεις ότι οι όποιοι πετυχε(σ)μένοι είναι ιδεολογικά ταγμένοι υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού τζιαι καλές ψυσhές => θα σου δώκουν σωστές συμβουλές τζιαι θα χαρούν άμα προκόψεις.

Οκκέεηηζζζ...

Τι θέλεις να σου φέρει ο Άης Βασίλης τα Χριστούγεννα είπαμεν;

Anonymous said...

Katalavaineis tin eironeia tis anartisis? Zitas simvouli gia tis simvoules pou dexesai :PPP

Pantos na ksereis oti simfono me tin theoria sou alla tin vrisko ateli.
An sou pei diladi p.x. o souvlitzis, "Egina megalos kai tranos epeidi epatisa epi ptomaton", enna akolouthiseis touto to monopati?

Mporeis na diatiriseis ton eayto sou se sinthikes pou apaitoun na allakseis ardin gia na petixeis ton skopo sou?

Giati apanto se filosofika erotimata i ora mia to proi??

Clueless said...

Egw pali giati theorw oti stekei oti diavasa? :D kai toulaxiston se oti afora ta kopelouthkia mou akolouthw to? den tha rwtisw tin sinadelfo mou pws ekame to kopelloui tis na trwei olo to fagito tou tin stigmi pou blepw oti gia na fai voura to mesa stis avlaes me to koutali. as men trwei olan. ama pia. ma eperasan i mia? kai eimai ksipnia? aman.

Beatrix Kiddo said...

akrivos, simfono, mporei na theorithi jerokefalia alla en mporeis na piannis simvoules p kinous p ta kaman mavra k gerima, at least so far i know best

Mana said...

Σε μεγαλο βαθμο ναι ρωτουμε τζεινους που ξερουν. Που τη αλλη ομως τα μεγαλα σχεδια, το κατι διαφορετικο το πρωτοτυπο δεν θα ερθει που τζεινους που ξερουν αλλα που τζεινους που ο νους τουςδεν δουλευκει με τον συνηθισμενο τροπο.

Neraida said...

Βασικά, εν επολλοκατάλαβα το θέμα σου. Όλα όσα αναφέρεις μπορεί να συνυπάρξουν. Εξ άλλου υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και κάποιοι απο αυτούς είναι καλοί μόνο στη θεωρία. Ενώ άτομα που πετυχαίνουν σε κάτι γιατί είναι πρακτικά άτομα ενώ αν τους ρωτήσεις πως πέτυχες το Α μπορεί να μεν ξέρουν να σου εξηγήσουν. They just do it.!

Απλά εθύμισες μου ένα στίχο και παραθέτω ένα τραγούδι :-)


Καλημέρα :-)

Κοριτσάκι μου με τ’ άσπρα

Κοριτσάκι μου με τα’ άσπρα
μην πολυδιαβάζεις τ’ άστρα
ο καιρός είναι χρυσάφι
κι ότι γράφει δεν ξεγράφει
μην πιστεύεις στον τοξότη
τον αγέλαστο προδότη
μην κοιτάς, να σε χαρώ
πέρα απ’ τον αιγόκερω

Κοριτσάκι μου με τα’ άσπρα
μην πολυδιαβάζεις τ’ άστρα
τη ζωή σου πάντα μέτρα
με το χώμα και την πέτρα
μην αφήνεσαι στον ταύρο
με το μέτωπο το μαύρο
και ποτέ απ τους ιχθείς
συμβουλή να μη δεκτείς

κοριτσάκι μου με τα’ άσπρα
φύγε απ’ τα’ ουρανού τα κάστρα
κι ας’ τη μοίρα σου στη γη
μόνη της να σ’ οδηγεί
μη μου λες για την παρθένα
που με γέλασε και μένα
και τον άστατο ζυγό
μην τον έχεις οδηγό

Μουσική: Λουκιανός Κιλαηδόνης
Στίχοι: Νίκου Γκάτσου
Τραγούδι: Μανόλης Μητσιάς

Sike said...

Ηλίθιο αγρινό, παρόλο που πονά να συζητώ με κάποιον που μόλις προσφώνησα Ηλίθιο, απαντώ: α) Μόνο η λέξη "πετυχε(σ)μένοι" που χρησιμοποίησες υποδηλοί ανυπέρβλητα συμπλέγματα έναντι στον "καλλύττερον μας". β) Πρέπει να αλλάξεις αυτούς που συναναστρέφεσαι, αφού σου στερούν το αίσθημα εμπιστοσύνης που εν καλό να έshεις προς τον κόσμο. Αν πχ πιστεύκεις ότι ο happily married φίλος σου θα σου δώσει άλλαντάλλων συμβουλές για να μεν προκόψει ο δικός σου γάμος, απλά άλλαξε τον. γ) Επιχειρηματικά, αν νομίζεις ότι ο σουβλιτζής δεν θα σε συμβουλεύσει σωστά ώστε να τον κοντράρεις, απλά μελέτα και ακολούθα τα βήματά του, δεν είπα πήαιννε πιάστου συνέντευξη.

Panic go home, you´re tired.
1. Πού ζητώ συμβουλή;
2. Το θέμα μου δαμέ έννεν η φύση της συμβουλής, αλλά ο βαθμός επιθυμίας να κατακτήσω ό,τι εκατέκτησε τζιαι ο άλλος. Οπότε αν μου πει να πατήσω πας το ψόφκιο κρέας (πριν το περάσω στες σμίλες), θα το κάμω, αν το να του μοιάσω είναι ο αρρωστημένος μου πόθος.

H Clueless συμφωνεί μαζί σου: Εν την κόφτει το αποτέλεσμα (να χορτάσουν τα κοπελλούθκια) αν ο τρόπος ο οποίος εφαρμόζεται (να τα βουράς μες την αυλή) εν την εμπνέει. Όταν πάψει να μεν την κόφτει που τα μωρά εν τρώων, εννά τα βουρήσει τζιαι τούτη μες την αυλή - εφόσον προφανώς αυτό δουλεύει.

Μάνα, δεν διαφωνώ. Δεν μιλώ δαμέ για risk taking και ένστικτα κτλ. Μιλώ για να ακολουθήσεις τα βήματα κάποιου αφότου κατέκτησε συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία θέλεις και για σένα.

καλημέρα νεράιδα :) το θέμα μου εν ότι αυτούς που εν καλοί μόνο στη θεωρία, δεν τους διούμε βάση.

Anonymous said...

Υπονοείς ότι εν λάθος του ΡΙΚ που συμμετέχει στα σεμινάρια "Live and let the others die" που διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία οι Κυπριακές Αερογραμμές τα τελευταία 30 χρόνια;

Moonlight said...

Εβαρύναμεν.
Νομίζω ότι μπορείς να ακολουθήσεις κάποια συμβουλή που κάποιον που έκαμε κάτιλάθος για παράδειγμα, και συνιστά σου να κάμεις το αντίθετο που έκαμε τζείνος.
Επίσης, έχει ανθρώπους που εν εζήσαν κάποια πράματα αλλά έχουν πολλά καλή κρίση της κατάστασης.
Τζαι τέλος, μπορεί κάποιου ο γάμος του να εν οκ τζαι να εν παντρεμένος 20 χρόνια όταν σε συμβουλεύει για το γάμο σου, αλλά να εν ένα ρίφι τζαι να δέχεται κέρατα, ξύλο, υποτίμιση κλπ. ΘΕΛΕΙΣ να είσαι τζείνο το πλάσμα που το οποίο παίρνεις τη συμβουλή του τούτο, τζαι όπως λέεις γίνεσαι τούτο; Ή ακούεις τη συμβουλή του χωρισμένου φίλου τζαι χωρίζεις με όλο το τίμημα αλλά ξέρεις ότι εν θα εμπορούσες να κάμεις αλλιώς επειδή εν είσαι ρίφιν τζαι εν προτίθεσαι να γίνεις;
Ακόμα, σε επίπεδο κράτους, γιατί να ακολουθήσω το παράδειγμα μιας χώρα που νομιμοποίησε τα ναρκωτικά επειδή πέτυχε, ενώ οι συνθήκες και η νοοτροπία στη δική σου χώρα είναι εντελώς διαφορετικές;
Εν ούλλα σχετικά, μαν...

Unknown said...

Θεωρω οτι εν λογικα τα επιχειρηματα σου τζαι μαλλον ετσι θα ειναι. Εν ιξερω βεβαια αν... ειχες αποτελεσματα, με τουν την μεθοδο του "δωκε βαση", για να βασιστω πανω σου :Ρ

Ετσι μαλλον θα λειτουργησω οπως παντα: ενστικτωδώς ;)

mary said...

τζι εγώ πιστεύκω ότι πρέπει να αννοίει κάποιος τα φκια του να ακούει.. τζιαι να επιλέγει πότε αννοίει μόνο το ένα φτι τζιαι πότε τζιαι τα θκυο (διαμπερής δίοδος πληροφορίας, να τζυλά έξω που την άλλην)...

τζι αν με ρωτήσεις τι δουλεύκει για μένα.. εγώ μάλλον εν κρόννουμαι κανενού! (ναι, εν θέμα για θέραπυ όντως! ...αν εκρόννουμουν του θέραπιστ εννοείται :))

άσπρο και παχύ said...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το ίδιο κάμνω τζαι εγώ. Ακούω μόνον όσους έχουν αποτελέσματα, (γιατί συμβουλές τζαι απόψεις έχουν ούλλοι, ακόμα τζαι οι πιο αχάπαροι) τζαι αν δεν έχω εγώ τα επιθυμητά αποτελέσματα, προσπαθώ να αντισταθώ στην επιθυμία να παίξω τον ειδήμονα!

Anonymous said...

Τζαι όπως θα ελαλούσαμεν τζαι στο τουΐτερ: προσοχή στο κενό μεταξύ "pay attention" και "πέη at tension" :P

Sike said...

grouta eisai i kallytteri :D

moon, η όποια συμβουλή από κάποιον αποτυχημένο είναι μόνο υποθετική. Ούτε το αντίθετο αν κάμεις εν σίουρα σωστό, εφόσον ούτε εκείνο το έκανε! Όσο για τες απορίες σου με τους γάμους, η απάντηση είναι: βρίσκω ΕΝΑΝ στον οποίο θέλω να μοιάσω τζιαι ακολουθώ τον. Γιατί περιορίζεις τες επιλογές μου μεταξύ χωρισμένου τζιαι παντρεμένου δερμένου ριφκιού; Όσο για τη χώρα, αν όντως ΕΠΕΤΥΧΕ (σημαίνει διαφορτικά για τον καθένα), τότε να το κάμεις, αν θέλεις να ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.

ενηγουέης, εν τζι εννα επαναλαμβάνω το ποστ κάθε φορά! Όσο σχετικές εν οι γνώμες που παίρνουμε, τόσο σχετικά εννάν τζιαι τα αποτελέσματα.

Sike said...

*διαφορετικά even

aspro kai paxy, invictus *nod*

Clueless said...

Exei tria xronia den xreiastike na vourisw stin avli kai i kori mou den einai to pio efkolo paidi gia na faei. Den tha faei olo to fagito tis alla pellares den kamnw. :D
Theleis na peis tha evouras to kopeloudi sou stis avles kai tous dromous tis geitonias me tin koupa sto xeri gia na faei? Anyway clearly den itan gia to pws taizete ta kopeloudia sas to post apla simfwnw me afta pou egrapses. :D

Anonymous said...

@Clueless
Εννοείς με την κούπα στο ένα σιέρι τζαι το λεμόνιν στο άλλον I suppose...

Moonlight said...

Ναι, νομίζω ότι βλέπεις το πολλά λάθος το πράμα, αλλά ντάξει.
Τα θέματα όλα δεν έχουν δύο μεταβλητές που τα καθορίζουν για να πεις ότι το παράδειγμα του Α θα ισχύει και στην δική σου περίπτωση. Γιατί είσαι άλλος άνθρωπος, γιατί οι άλλοι που έχουν να κάμουν με το θέμα εν άλλοι άνθρωποι, γιατί οι καιροί και οι συνθήκες όλες αλλάζουν. Και πολλά πράματα εν απρόβλεπτα απλά.
Θέλω να μου πεις σε 10, 20, 30 χρόνια αν θα είσαι μέχρι τότε όλα όσα θα ήθελες επειδή ακολούθησες συμβουλές που τζείνους που ήταν τζείνα που ήθελες να είσαι.
Απλά στεναχωρκούμαι να βλέπω τόσο κοντόφθαλμες απόψεις, εν σε συμβουλεύκω. :p

SKonte said...

εισαι δυνατή.

i-am-not-a-ro-bot-bviz bivz..........

Eólica said...

Πρόσφατα ήβρα έναν πολλά ωραίο μπλογκ τζιαι αποφάσισα να εμπιστευτώ την τύπισσα που το γράφει. Διότι γράφει που την εμπειρία της. Τζιαι εν προσπαθεί να σου δώκει συμβουλες, παρά μόνο λαλεί σου "τούτο για μένα είσιε τούτα τα αποτελέσματα"
http://www.ablogaboutlove.com/search/label/Marriage

Anonymous said...

Ένα πποϊντ έχεις το...Μπατ...(εν ξέρω αν με κάλυψε κάποιος πιο πάνω, επειδή εν εδιάβασα όλα τα σχόλια) Σάικ ντήαρ... Αν ο γιατρος μου πει να πιω το τάδε φάρμακο για να γιάνει λέμε τώρα μια ιογενείς πάθηση θα το πιω μόνο αν επέρασε τζαι ο ίδιος ο γιατρός που την ίδια αρρώστια τζαι έγιανε;

Ή αν δεν έχεις παιδιά εν μπορείς να γίνεις παιδοψυχολόγος γιατί εν θα έχουν αποτέλεσμα οι συμβουλές σου; Νοτ σιούρ ιφ Ι αγκρί ουιτ ολ ντίαρ!