»

Monday, May 13, 2013

Pay Attention

Ένα που τα πιο σημαντικά πράματα που έμαθα τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι να Pay Attention. Άλλως, Δώκε Βάση. Λαλώ το στα αγγλικά γιατί εν στα αγγλικά που το πρωτοέμαθα.

Τι σημαίνει. Σημαίνει άμα σε ενδιαφέρει το Α θέμα, να διάς βάση σε κάποιον που εν ειδικός στο Α θέμα. Ειδικός έννεν τζείνος που το εσπούδασε ή που εθκιάβασε ένα βιβλίο τζιαι 3 chain emails. Ειδικός για να σε συμβουλεύσει εν τζείνος που εν πετυχημένος ήδη σε τζείνο το θέμα, που έshει προσωπικά αποτελέσματα σε τζείνο το θέμα.
 
Για παράδειγμα, αν θέλεις να ανοίξεις σουβλιτζίδικο (τζιαι να πετύχεις, εννοείται πάντοτε), έθθα το συζητήσεις με την κομμώτρια σου, ούτε τον καθηγητή φίλο σου, ούτε καν με ένα πετυχημένο μεγαλογιατρό ή τον Μονάρχη της Δημοκρατίας. Θα έβρεις έναν πετυχημένο σουβλιτζή τζιαι θα ακολουθήσεις τες συμβουλές του.
 
Αν θέλεις να δουλέψει ο γάμος σου, έθθα συμβουλευτείς έναν ελεύθερο, ούτε ένα χωρισμένο. Θικτείτε ελεύθερα οι χωρισμένοι, αλλά ναι, για να είσαι χωρισμένος σημαίνει δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να με συμβουλεύσεις πώς να πετύχει ο γάμος μου, ΟΣΟΝ ΚΑΛΟΝ ΧΡΥΣΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΛΑΣΜΑ τζιαι να είσαι, ΟΣΟΝ ΤΖΙ ΑΝ ΕΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑ ΕΦΟΡΗΣΕΝ ΧΩΡΙΣ ΕΣΥ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙΣ. Που τη στιγμή που δεν έχεις ο ίδιος πετυχημένο γάμο, δεν είσαι σε θέση να διάς συμβουλές. Μάλλον είσαι, αλλά προς αποφυγήν. Οποιαδήποτε συμβουλή δώσεις, είναι μόνο υποθετική. Τζι αν ιγκώσεις αποτέλεσματα, εν απλά τυχαίο.
 
Αν θέλω να γίνω πλούσιος, έθθα ζητώ τη συμβουλή του θείου μου του τραπεζικού ή του ανιψιού μου που σπουδάζει χρηματοοικονομικά αν δεν είναι οι ίδιοι πλούσιοι (μέσα που κάτι που οι ίδιοι εφάρμοσαν) τζιαι απλά δουλεύκουν για να πληρώνουν δάνεια.
 
Εν δέχουμαι συμβουλές σε κάνενα θέμα από κάποιον που δεν έχει πετύχει ήδη εκείνο που θέλω εγώ να πετύχω.

Οπότε, συμβουλές περί αναγιώματος κοπελλουθκιών από γονείς των οποίων τα παιθκιά εν μου γεμώννουν το μάτι, δεν ακολουθώ (συμπεριλαμβανομένων των δικών μου!). (Ο αρφός μου εν πολλά εντάξει, εν εγώ το πρόβλημα)

Συμβουλές για μαείρεμμα στο θέρμομιξ που κάποιαν που εν το ξαναείδε μπροστά της, εν ακούω καν.
Συμβουλές για το πώς να κερδίσω δημοπρασία στο eBay που τον παππού μου, .. well duh.
Συμβουλές περί του πώς να κάμω τη δουλειά μου, που κάποιον που ακουστά τόχει το σπορ, -είπες τίποτε;
Συμβουλές πνευματικές καθώς επιστρέφουμε που το καπαρέ η ώρα 6 το πρωί, εν καλοδεχούμενες.

Τες συμβουλές και απόψεις που ακούω πλέον, φιλτράρω τες με την εξής ερώτηση: "ΕΣΥ τι αποτελέσματα έshεις;"
 
Πραγματικά, νομίζω ότι αν αρχίσουμε να ακούμε μόνο τζείνους που επετύχαν σε τζείνο που θέλουμε τζι εμείς, γλυτώνουμε πολλά πράματα: και χρόνο, και χρήμα και ψυχική υγεία.

Τζιαι προοδεύουμε, επιτέλους. Γιατί όσο ακολουθούμε τες συμβουλές των φίλων μας, που όσο καλοπροαίρετες τζιαι να ένη σπάνια συνοδεύουνται που ανάλογα αποτελέσματα, μεινίσκουμε στάσιμοι, ή καταλήγουμε σαν τζείνους - dunno which is worse. Εξ ου και είχα υποστηρίξει σε παλιό μου ποστ ότι "είσαι ο μέσος όρος των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι".
Αν επαραιτούμουν κάθε φορά που κάποιος μου "εξηγούσεν" γιατί τζείνο που κάμνω εν στέκει/εν έshει chance/κτλ, έθθα επετύχαινα ποττέ τίποτε τζιαι θα ήμουν άλλο ένα στατίστικ.
Κάθε φορά που ακολουθώ τη συμβουλή κάποιου ήδη πετυχημένου, προκόβω, πλησιάζω τα ίδια αποτελέσματα (είτε αυτό εν γάμος, είτε σχέση, είτε μωρά, είτε συνταγή, είτε επιχείρηση, είτε χόμπυ).
!!Σκέφτου!! Πόσο λογικό είναι να πιστεύκω του παρέα μου ότι το (όποιο) εγχείρημά μου θα αποτύχει, τη στιγμή που δεν το δοκίμασε ποτέ τζιαι τη στιγμή που κάποιος άλλος το κάμνει αποδεδειγμένα και παρατεταμένα με πάσαν επιτυχία;
 
"Μεν παντρευτείτε τζιαι ούλλοι χωρίζουν τωρά" - τζι εσύ να ξέρεις τουλάχιστον 8 στα 10 ζευκάρκα που ναν ευτυχισμένα.
"Μεν φέρνεις το τάδε προϊόν τζι έν έshει ζήτηση στην Κύπρο" - τζι εσύ να έχεις δει το συγκεκριμένο προϊόν να πουλά σαν τρελλό.
Χίλε; Τα ειδημονιλλίκκια τζιαι οι στατιστικολογίες αλλού.

Αν και εν τεράστιο κεφάλαιο οι λόγοι που ο κόσμος εν τόσο αποθαρρυντικός, να πω συνοπτικά ότι βασικά εν επειδή φοούνται να το κάμουν οι ίδιοι.

Όποιον ακολουθάς, αυτό γίνεσαι. Τέλος.

Κάποιοι τωρά σκέφτεστε ότι "μα οι συμβουλές που διώ εγώ εν έχουν λάθος" ή ότι η συμβουλή του κλαμένου κηπουρού σου για το πώς να γίνεις εκατομμυριούχος "εν πολλά λογική" τζιαι έshει βάση. ΔΩΚΕ ΒΑΣΗ ΛΕΜΕ. Αν ήταν έτσι, τζείνος γιατί εν κλαμένος κηπουρός τζιαι όι εκατομμυριούχος; (σημ. που θεωρώ περιττή: ούτε τον κηπουρό σνομπάρω, ούτε τον εκατομμυριούχο εξιδανικεύω. Απλά τα αναφέρνω ως ανόμοιες καταστάσεις)

Λόγια τζιαι συμβουλές τζιαι ειδημονολογίες περνούν μας ούλλους. Αποτελέσματα, γιούδιν μου, έshεις;

Εν όπως την κουβέντα "look who’s talking": η Χ ασπούμε εννά μας αρκέψει κύρηγμα ότι το σπίτι μας πρέπει να είναι πιο child-safe επειδή εκουτούλλησεν το μωρό πας τον τοίχο - σάννα τζιαι μπορείς να κάμεις child-proof τον τοίχο (οκ, so μπορείς αλλά δεν είσαι παιδότοπος, chill). Εμίλησεν τζείνη που έσσω της τα μωρά παίζουν με τα κάρβουνα της φουκούς, λούννουνται το πετρέλαιο, τρών λιμπούρους, γίνουνται ολόπηλοι, ολοπούρπουλλοι, σύρνουν ποτήρκα τζιαι φτάννουν τες ππάλες μες το συρτάρι.

Κρύψε, μαν!

Κατ’ επέκταση:

Εσταμάτησα τζι εγώ να το παίζω συμβουλάτορας σε θέματα στα οποία δεν έχω τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έθθα σου πω πώς να χειριστείς το τάδε θέμα με τα μωρά σου, αν με τα δικά μου εν επέτυχε, όσο ώριμη τζιαι εμπεριστατωμένη ακούεται η ιδέα μου. Μέχρι τώρα, είτε είχα είτε εν είχα αποτελέσματα ήταν να διώ συμβουλές τζιαι γνωματεύσεις επί παντός επιστητού, επειδή θεωρητικά εστέκαν τζιαι εφαίνουνταν λογικά τζιαι έξυπνα. Ευτυχώς για όλους, άλλαξα (σε σεβαστό βαθμό).

Ποια είμαι εγώ ποννα πώ του άλλου την πρωτοποριακή μου ιδέα για το πώς να κάμει τη δουλειάν του, τη στιγμή που τζείνο που κάμνει ήδη εν πετυχημένο τζιαι αποδοτικό; Ποια είμαι εγώ ποννα αμφισβητήσω τη συμβουλή του ήδη πετυχημένου τζιαι να του πω "ναι, αλλά τούτο που λαλείς εν θα δουλέψει γιατί έτσι τζι έτσι;". Αφού ήδη κάμνει το, εν είμαι τουλάχιστον καθυστερημένη αν ισχυρίζομαι ότι εν γίνεται;

Σκάσε τζιαι άκου. Απλά.

Ω, για δες, το βρήκα και σε quote.