»

Tuesday, October 23, 2012

Ας ξεστραβωθούμε: Ο Τραπεζο-Ραδιομαραθώνιος


Διαβάστε εδώ το Μανιφέστο των Κύπριων Τυφλών για τον Ραδιομαραθώνιο.

Και μια ερώτηση που δανείζομαι: "Αν πράγματι ο Ραδιομαραθώνιος ήταν ένας ανιδιοτελής σκοπός, τότε γιατί καταγγέλλεται από το οργανωμένο αναπηρικό κίνημα της Κύπρου;"

19 comments:

Anti-Christos said...

Το μόνο που μπορώ να προσθέσω επί του θέματος είναι πως είναι θέμα χρόνου να πατήσω με το αυτοκίνητο εθελοντή που μαζεύει εισφορές στον δρόμο. Και δεν θα τον λυπηθώ κιόλας.

Moonlight said...

Καλά, εξηγήστε μου όμως γιατί κάθε χρόνο άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους συμμετέχουν σε τούτο το γεγονός.
Εμείς είχαμε μωρό σε στέγη για άτομα με ειδικές ανάγκες και όντως υπήρχε βοήθεια.
Επίσης, αν είναι ρατσιστικε΄ς τούτες οι εκδηλώσεις, να μεν κάμνουμε τίποτε να βοηθήσουμε τα κενά του κράτους μας; Να βοηθούμε τζιαμέ που χριεάζεται;
Εν το διάβασα ολόκληρο γιατί παραμιλά το άρθρο και είμαι και δουλειά, αλλά απορώ...

Mana said...

Αντίχριστε κάτω... κάτω τους τροχούς. έχω δηλώσει πρώτη ότι θα τσιλίσω κανένα εθελοντή, χωρίς να τον λυπηθώ.

Ktino said...

Ο ραδιομαραθώνιος εξεφτελίζει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, και το μόνο που προσφέρει είναι δημοσιότητα στην Λαική και αποποιεί το κράτος από τις ΕΥΘΥΝΕΣ του. Ντροπή και αίσχος να εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως φιλανθρωπικό γεγονός..

Sike said...

moonlight, εν αμφισβητούμε το ότι κάποιοι βοηθούνται. Μεταξύ άλλων, η ΚΥΣΟΑ λέει: "οι έρανοι αποτελούν ένα κακό άλλοθι για το κράτος - πολλές φορές άνθρωποι με αναπηρία απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ασκήσουν δικαιώματα και να απορροφήσουν αγαθά που εκ της νομοθεσίας δικαιούνται και παραπέμπονται στον ραδιομαραθώνιο". Επίσης, καλλιεργεί αρνητικά στερεότυπα (οι ανάπηροι είναι φτωχοί, οι ανάπηροι εξαρτώνται πλήρως από εμάς, μόνο με λεφτά από τους αρτιμελείς μπορείς να βοηθήσεις τους ανάπηρους, οι ανάπηροι εν κρίμα, οίκτος και ψευτο-θαυμασμός κτλ).

Έβρε ώρα και διάβαστο παραμιλητό.

άρεσεν μου επίσης τζιαι η αντίδραση τους στον ευφημισμό "άτομα με ειδικές ικανότητες". Έχουν δίκαιο.

Grouta said...

Ε ΟΚ. Εχουμεν ενα θεσμο που ειτε ετσι ειτε αλλοσπως βοηθα! Αντι να διορθωσουμεν τα θεματα του, να τον καταργησουμεν τελεια?

Οι Κυπραιοι, εξαλλου, μονον αν τους κλαφτεις, ξηλωνουνται... Καμνω λαθος? Εθεσα το πολλα ωμα αλλα ετσι ενει...

Kolona said...

"H “αξιοποίηση” του Ραδιομαραθωνίου από την Πολιτεία ως άλλοθι για τις δικές της χρόνιες ανεπάρκειες που αφορούν τη χρηματοδότηση και την κάλυψη δικαιωματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία."

Αυτή η πρόταση εμπερικλείει όλη την ουσία του θέματος (προβλήματος).

Sike said...

grouts, vallw to erwtima mou me bold gia na to deis kallyttera :]

Brenda said...

Είμαι σε παρόμοια διάθεση και συμφωνώ. Φυσικά ένας που θέλει να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου μπορεί να πει ότι ο Ραδιομαραθώνιος δεν στηρίζει τους τυφλούς.

Grouta said...

Διαμαρτυρονται γιατι ο Ραδιομαραθωνιος εν τους στηριζει οικονομικα αμα κλεισουν το 18ο ετος της ζωης τους! Που τζιαμαι τζαι τζει δηλαδη χρειαζουνται Κρατος Προνοιας, το οποιον (ως γνωστον) δεν υπαρχει.

Σε τι θα εξυπηρετησει η καταργηση του Ραδιομαραθωνιου, ομως, τη δικαιην απαιτηση τους για επαγγελματικη αποκατασταση, ισες ευκαιριες κλπ? Τζαι γιατι εν το λεν ξεκαθαρα, αλλα επικαλουνται δηθεν εξευτελισμο τζι εκμεταλλευση των αναπηρων (πραμα το οποιον δεν αμφισβητω)?

Αχάπαρη said...

Eν μου ανοίγει το link, αλλά ήθελα να πω οτι που την στιγμή που ακόμα τζιαι σε μιαν φιλανθρωπική εκδήλωση βρέθουνται άτομα να εκμεταλλευτούν οικονομικά, να μεν διερωτούμαστε πως εφτάσαμε στα χάλια που φτάσαμε.

Moonlight said...

εγώ εν εσκέφτηκα ότι εν φτωχοί οι ανάπηροι, αλλά ότι εν έχουν δυαντότητα να εργαστούν όπως κάποιος που δεν είναι ανάπηρος ή δεν έχει κάποιο διανοητικό πρόβλημα.
οι οικογένειές τους εάν είναι εύπορες, είμαι σίγουρη ότι άμα θέλουν να προσφέρουν, κάμνουν το και χωρίς ραδιομαραθώνιο.
αν αποφασίσαμε τωρά ότι τούτα τα πράματα προάγουν το ρατσισμό ενάντια σε τούτα τα άτομα, εχάσαμε και το μέτρο.
εν όπως άμα δεις ένα άθρωπο να κουβαλά 100 πράματα και επειδή εν γυναίκα να μεν τον βοηθάς μπας και πάρει το σαν ρατσισμό ότι τάχα οι γυναίεκς εν αδύναμες. σάννα τζαι αν ήταν άντρας εν θα βοηθούσες πάλε.

ντάξει, τι να πω; ίσως επειδή εγώ είδα τζαι πράματα που προσφέρει ο ραδιομαραθώνιος, να μεν μπορώ να κακολογήσω τούτο το πράμα.

παρέχει αποδείξεις το άρθρο;

Moonlight said...

Πιες: εν έχω κανένα δικό μου στη Λαϊκή, εν ήμουν ποτέ εθελόντρια στο Ραιομαραθώνιο, το αν διώ ή όι λεφτά εν δικό μου θέμα πιστεύκω όπως τζαι το πώς επιλέγω εγώ να βοηθώ...

thalassamov said...

Δεν ξέρω. Την τελευταία φορά που πέτυχα Ραδιομαραθώνιο στην Κύπρο,ο εθελοντής που με σταμάτησε ήταν γνωστός μου,που αντί να δουλεύει εκείνη την ώρα στην Εταιρεία του,τον έβαλαν στον δρόμο για "εθελοντή".
Πρωτίστως θα πρέπει να τηρεί το κράτος τις ευθύνες του απέναντι σε αυτή τη μερίδα του κόσμου και όχι να το αφήνει σε μια μεγάλη Φιέστα,που οργανώνεται από αρκετές εταιρείες,που μάλλον θα την χρησιμοποιούν και για υπέρβαρες φοροαπαλλαγές.
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε ας δώσουμε τα λεφτά απευθείας στο κάθε Ίδρυμα,στην κάθε οικογένεια που ξέρουμε πως τα έχει ανάγκη ή στις μικρές φιλανθρωπικές οργανώσεις που όντως είναι εθελοντικές.

Δεν το διάβασα ολόκληρο,αργότερα.Ενδιαφέρον όμως.

Anonymous said...

Έχω φίλο δικηγόρο που είναι τυφλός και αξιοπρεπής. Ο Ραδιομαραθώνιος με τον τρόπο που γίνεται στην ουσία προάγει την Εταιρική εικόνα της Λαϊκής Τράπεζας και του ΡΙΚ χωρίς στην ουσία να προάγει τις τομές που πρέπει να γίνουν στην Κυπριακή Κοινωνία.

Ουσιαστικά ο ραδιομαραθώνιος αποτελεί το άλλοθι ενος ανάλγητου κράτους, που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ουσιαστική βοήθεια και ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία και ανάπτυξη κουλτούρας (νοοτροπίας) των πολιτών του κράτους.

Φυσικά είμαστε κι εμείς γαϊδούρια. Με το ραδιομαραθώνιο προσπαθούμε (για μια μέρα) να εξαγοράσουμε τη ψυχή μας λες και ο άλλος θέλει τη συμπόνια μας.

Οι πλείστοι τυφλοί είναι άτομα με αυτάρκεια. Αυτό που απαιτούν είναι το σεβασμό μας. Όχι δέντρα φυτεμένα στα πεζοδρόμια, όχι αυτοκίνητα σταθμευμένα στα πεζοδρόμια.

Ο Ραδιομαραθώνιος είναι κάτι σαν πυροτέχνημα. Όσο διαρκεί, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν (και για τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά "αποσύρονται", μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Υ.Γ. Συμφωνώ με το Ktino (Μοτορτζή)

Anonymous said...

esteile mou to h idia h organosh me email,en ontos arketa megalo.tora teleutea stelnoun mou suxna enimerotiko uliko an k den edosa pote to email m k epidi en gia kalo skopo diavazo ta.
oso gia to radiomarathonio allaxe polla h apopsi m,epidh en polla lefta ontos dinontai gia vohtheia h vkalei k h laiki k oi alloi xorhgoi kerdos?
ego prosopika den edosa lefta oute persi, oute fetos giati eime anergi k den kukloforo pia tis ores ekeines p vriskonte sto dromo.
fusika edose h ipolipi oikogeneia.

Alisavou said...

Το ότι φκάλλει κέρδος η Λαϊκή τζαι πως υπάρχει μια κάποια εκμετάλλευση, εν το αμφισβητώ. Εννα συμφωνήσω όμως με τη Γρούτα, πως η λύση εννεν η κατάργηση του ραδιομαραθώνιου. Βελτίωση σηκώννει πολλή, όμως όντως προσφέρει σε άτομα που το έχουν ανάγκη, τζαι τούτον εν μεγάλο καλό. Πέραν τούτου, όποιος θέλει να βοηθήσει, μπορεί να το κάμει τζαι μόνος του, τζαι να ξέρει τζαι σίουρα πού θα παν τα λεφτά του. Την κουβέντα με τα στερεότυπα τζαι το ρατσισμό εν την καταλάβω. Εν εν θέμα αν εν φτωχός κάποιος ανάπηρος.. Εν θέμα πως έσχει κάποιες ανάγκες ή τζαι κάποιες δυσκολίες παραπάνω που τους υπόλοιπους.

Eólica said...

Χίαρ χίαρ! Τζι εγώ εθκιάβασα το μονορούφι σήμερα, συμφωνώ απόλυτα. Το σημαντικό είναι να αλλάξουν νοοτροπία οι άνθρωποι τζιαι όι να καλλιεργούμε τον οίκτο τζιαι το 'έφκαλα-την-έννοια-που-πάνω-μου-τζιαι-για-φέτος' με μία εκδήλωση (η οποία χορηγείται από τράπεζα!!!)

Blog Skepseon said...

Αντι να τους παρουν τουτους τους ανθρώπους ενα σακούλλι λεφτα τζαι να τους πουν εν που τον κοσμο που σε ελυπηθηκε, ας τους εβρουν μια δουλεια, να νιωσουν οτι τους αποδεχουνται ουλλοι, μαστροι, συναδελφοι, τζαι εν ενταγμενοι κανονικοτατα στην κοινωνια οπως εγω εσυ τζαι οι υπολοιποι "αρτιμελής"!
Αν ρωτησουν εατιρεια ιννα που προτιμουν να δωκουν 1000-10000 ευρώ οξα να εργοδοτησουν τυφλο, φοουμε οτι πολλοι εν να επιλεξουν το πρωτο για να φυουν οι τυψεις τζαι να μεν εχουν τζαι κανενα τυφλο που θελει βοηθεια μεστα ποθκια τους! Εσιει τοσα χρονια που γινεται ο ραδιομαραθωνιος, ακομα τουτη η κουλτουρα να υποτιμουμε τουτους τους ανθρωπους εν εξαληφτηκε! Καλυτερα να εγινετουν ραδιομαραθωνιος δουλειας! Να προσφερουνται μονο δουλειες να δουμε ιντα που ηταν να καμουμε!