»

Wednesday, December 22, 2010

Interesting

16 comments:

Anonymous said...

συμφωνω απολυτα με το βιντεο.

στην αμερικη ευκάλαν το όξινο. αν οι γονιοί εν μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους, βουρούν απευθείας στο ψυχίατρο για να πιάσουν φάρμακα. η τραγωδία είναι τωρά που οι αμφεταμίνες (οι οποίες χορηγούνται για ADD&ADHD) είναι το φάρμακο που διακινείται πιο συχνά στα πανεπιστήμια γιατί σε κάνει να έχεις τρομερή συγκέντρωση. φυσικά οι παρενέργεις δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα.
τα μωρά εν έχουν τίποτε. είναι απλά λλίον πιο ατίθασα ή λόγω parenting ή γιατί ο δάσκαλος/γονέας δεν κάνει την απαιτούμενη προσπάθεια να πιάσει την προσοχή τους. πολλά απλά αντιδρούν για την κατάσταση στα διαλυμένα σπίτια τους.

η άλλη αρρώστια που είναι λανθασμένα διαγνωσμένη(?) είναι ο αυτισμός. πολλοί κάμνουν έτσι διάγνωση εάν το μωρό απλά προτιμά την ησυχία και να παίζει μόνο του παρά τα playdates. το μωρό δεν είναι άρρωστο. απλά ήσυχο. και όχι τα εμβόλια δεν έχουν καμμία σχέση με την ασθένεια αυτή. απλά η διάγνωση γίνεται στα 2 χρόνια, σχετικά κοντά με τον εμβολιασμό MMR.

πάντως η APA άλλαξε πριν ένα μήνα τα criteria της για τη διάγνωση των ψυχιατρικών ασθενειών τζαι ελπίζουμε να δούμε χαΐρι στο μέλλον.

Moonlight said...

Interesting in deed.
Νομίζω πως που ένα σημείο τζαι μετά εν μόνοι μας που προκαλούμεν τα προβλήματα μας.
Τζαι γιατί δηλαδή να πρέπει να μπορούμε ούλλοι να συγκεντρωνούμαστε πχ με τον ίδιο τρόπο και με τα ίδια ερεθίσματα; Γιατί εν αλλάσουμε τον τρόπο που διδάσκουμε ή τα πράματα που διδάσκουμε τζαι προτιμούμε να λαλούμε απλά ότι έχουμε πρόβλημα εμείς τζαι τα μωρά μας;
Ως ένα σημείο ούλλα καλά, αλλά κάπου εχάσσαμεν τα νομίζω. (τζαι όι εν ξέρω, μιλώ μόνο με όσα θορώ γύρω μου)

Mana said...

είναι απλό το θέμα. αν δεν υπάρχουν "νεες" ασθένειες δεν θα πουλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τα νέα τους φάρμακα και δεν θα γεμίζουν τα ταμεία τους με νέα δισεκατομμύρια.

Joy Tears said...

Εσηκώστηκε η τρίχα μου,πολλά δυνατό βίντεο.

ρίτσα said...

nice.
το πρόβλημα είναι οι γονείς κυρίως.όχι η ψυχιατρική. στο κάτω κάτω εν τζιήνοι που το παίρνουν τζιαμέ. αναλόγως πως θέλουν τζιήνοι να θωρούν το μωρό τους. τζιαι πόση όρεξη έχουν να μεγαλώσουν ένα μωρό.

Leni said...

Θέλω πολλά να ακούσω την άποψη της Psychiaς για τούτο το βιδεάκι.

Leni said...

Το labeling γενικά πρέπει να αποφεύγεται. Ειδικά στες μέρες μας, που οι γραμμές εν τόσο λεπτές τζαι που τα υβρίδια εν all over us. Κάποιος μπορεί να είναι τζαι το ένα τζαι το άλλο. Αλλά καμιά φορά βοηθά να ξέρεις και τα 2.

Ειδικά για το ADD/ADHD έχω τες επιφυλάξεις μου. ΦΥΣΙΚΑ τζαι εν μωρά. Αλλά εν μωρά με ιδιαιτερότητες τζαι σαν τέτοια θέλουν κάποια ειδική μεταχείριση. Π.χ. σε μια τάξη μεικτών ποούλλων (ικανοτήτων, εθνοτήτων, οικογενειακών καταστάσεων και βάλε ότι άλλο σου κατεβεί) αλλιώς θα αντιμετωπίσω ένα μωρό που εν αππωμένο τζαι εν κάθεται ένα τόπο τζαι αλλιώς ένα μωρό που με ελλειματική προσοχή.

Ρίτσα μου, εν συμφωνώ ότι εν οι γονείς που το παίρνουν τζιαμέ. Μπορώ να σου πω ακριβώς το αντίθετο. Στο τελευταίο σχολείο που ήμουν είχαμε μωρά (αδέρφια) που είχαν ξεκάθαρα συμπτώματα αυτισμού, αλλά οι γονείς αρνούντο να δεχτούν να ακούσουν οτιδήποτε. Τελικά είπεν (μας) το με πάσα εχεμύθεια στους δασκάλους η κοπέλα της ειδικής εκπαίδευσης, για να προσπαθήσει το περιβάλλον του σχολείου να βοηθήσει. Συμφωνώ όμως ότι εξαρτάται που την όρεξη τους να μεγαλώσουν ένα μωρό. Εμάθαμε στα εύκολα.

κι αγνάντευε... said...

Ωραίο το βιντεούδι. Το ταπέλωμα γενικά πληγώνει, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες. Αλλά δεν είναι όλα τόσο απλά όσο τα παρουσιάζει το βίντεο. Με κάλυψε η Λένη παραπάνω!
Καλά Χριστούγεννα Sike! :) Το αθρωπούιν το δικό μου θα προσγειωθεί στη φάτνη του ως την Πρωτοχρονιά, ελπίζω!

postbabylon said...

εσηκωθηκεν η τρίχα μου μάν...

πρόσφατα είσιεν μιαν εκπομπη για 5-6 μιτσιους που είχαν ADHS τζιαι ήταν εθισμένει στο ριταλιν. Οι γονιοι εστέιλαν τους σε ενα μπουτκαμπ με ψυχολόγους στες Άλπεις για να μάθουν να ζουν χωρίς το ηρεμιστικό φάρμακο τζιαι να¨"ηρεμήσουν". Ουλλα εκάταγραφεν τα η κάμερα. Είσιεν εναν μιτσήν που τον επρόσεξα ιδιαίτερα.... μετα που κανένα μήνα, θώρω τον ίδιον μιτσήν σε παρόμοιαν εκπομπή, αλλα τουντην φοράν οι στες Αλπεις, αλλά σε μια φάρμα με ζώα... παλε καμερες πάλε στην τηλεόραση.
Τζιαι λαλώ τζιαι γω, ιντα γονιοι εν τουτη που παίρνουν το μίτσην με το "προβλημαν" του που την μιαν εκπομπή στην άλλη, αντι να ασχοληθούν τζείνοι μαζίν του!

postbabylon said...

εθισμένοι.

γκρήτιγκς φρομ σάμγουαν γουιθ SDS
Spelling defincieny syndrom
:-)

Φωτογράφος said...

Προσωπικά για μένα το βίντεο δεν είναι μόνο για το ADHD, αλλά για τις ταμπέλες γενικά...Και για το τι κάνουν οι ταμπέλες στην ψυχολογία ενός παιδιού...Αν μεγαλώνω ένα παιδί και του φοράω ταμπέλες-κυρίως αρνητικές-αυτό το παιδί θα ΓΙΝΕΙ αυτό που του καθορίζω με τις ταμπέλες του...Και γενικά στη ζωή το θέμα είναι από ποια οπτική γωνιά θα επιλέξω να δω τα πράγματα...

Είμαι καθηγήτρια, σε Λύκειο. Έχω μαθητές για τους οποίους ΠΡΙΝ μπω στην τάξη, οι συνάδελφοι "φροντίζουν" να με ενημερώσον, ότι είναι "άτακτοι, κακοί, ύπουλοι κτλ κτλ". Μπαίνω στην τάξη και η εικόνα που παίρνω για αυτά τα παιδιά είναι η αντίθετη, απλά γιατί επιλέγω να κλείσω τα αυτιά μου και να δω τα παιδιά αυτά με άλλο μάτι και "θετικά". Δεν ξέρω αν μπορώ να σας δώσω να καταλάβετε, αλλά επειδή μεγάλωσα με αρνητικές ταμπέλες από τους γονείς μου, το θέμα με αγγίζει πολύ. Πάλεψα για να ξεφύγω από αυτές τις ταμπέλες και ακόμα παλεύω...Και όχι αναγκαστικά για τις ταμπέλες που οδηγούν σε φάρμακα...Αλλά για ταμπέλες που καθορίζουν την ψυχολογία και την ύπαρξη του ανθρώπου από παιδί...

Ουφ! said...

πολύ συγκινητικό το βίντεο και ενδιαφέρον οι απαντήσεις...

καλά χριστούγεννα sike & everyone!

Theopemptou said...

Μας έμαθαν τόσες εξισώσεις, φιλοσοφίες, θεωρίες συντακτικές και τόσα άλλα στο σχολείο ΕΚΤΟΣ από έστω και λίγη βοήθεια και γνώσεις για το πως να μεγαλώνουμε τα παιδκιά μας.

Eólica said...

Συμφωνώ με την Φωτογράφο, το θέμα με τις ταπέλλες είναι ότι καθορίζει και το πώς το παιδί θα μεγαλώσει, κάτι που οι ψυχολόγοι ονομάζουν "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" (έπιασα 10 στο μάθημα της Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, ντάξει;). Αν λες συνεχώς σε ένα παιδί ότι είναι ηλίθιο, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν ηλίθιο, ακόμα κι αν είναι έξυπνο. Είχα παλιά ένα μαθητή με διεγνωσμένο ADHD. Τζιαι είμαι ΣΙΓΟΥΡΗ ότι εχρησιμοποιούσε το ως δικαιολογία για να μεν κάμνει πολλή δουλειά, ενώ εμπορούσε.

Sike said...

φωτογράφε, σε λαμβάνω loud and clear. Over.

εόλικα, εν γι'αυτό που παίρνω τζι αφταίννω όταν ακούω χαρακτηρισμούς προς τα μωρά, "είσαι άταχτος/τεμπέλης/βλάκας/πελλός" κτλ >:[

Θεοπέμπτου, άκουσα ότι υπάρχει μάθημα επιλογής "οικογενειακή αγωγή", το οποίο επιλέγουν 5 κορούες και διδάσκεται από κάποια στριμμένη μισανθρώπα γεροντοκόρη που τες νουθετεί να μεν παντρευτούν ποτέ :ζ

συμφωνώ και με ανώνυμο


μαίρη κρούσμας y'all :]

Psychia said...

Τούτο είναι ένα από τα πιο μονόπλευρα βίντεο έβερ. Εν εύκολο να κλείνουμε τα μάτια και να υποκρινόμαστε ότι τούτα τα νοσήματα δεν εμφανίζονται στις παιδικές ηλικίες, η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν και θα εμποδίζουν μια καλή ποιότητα ζωής και ανάπτυξης σε τούτα τα παιδιά. Η διάγνωση δεν είναι ταπέλλωμα, στις περισσότερες κοινωνίες είναι τρόπος για να πάρουν τούτα τα παιδιά την βοήθεια που χρειάζονται από το σχολείο, την κοινωνία και τον τομέα της υγείας.

Ένα παιδί με ψυχικό νόσημα μπορεί να είναι και artist και leader, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι τα ταλέντα και οι ικανότητες αυτών των παιδιών είναι εξίσου καλές, ίσως και περισσότερο από των άλλων. Χωρίς βοήθεια για σωστή επένδυση τούτων των ικανοτήτων τα περισσότερα χωρίς υπερβολή θα γίνουν αυτοκαταστροφικοί έφηβοι και ενήλικες.