»

Tuesday, June 29, 2010

To build or not to build.

Αυτό το ποστ θα το συσταρίσω σε περίοπτη θέση εδώ δεξιά στο περιθώριο για να προσθέτετε ό,τι σας κατεβεί και όποτε σας κατεβεί.

Που λέτε, θέλω απόψεις σχετικά με το να χτίσω σπίτι. Όι εγώ ρε, ο κτίστης. Αλλά για μένα.

Πιχί, τι να προσέξω, τι να αποφύγω, τι να επιδιώξω - σε διάφορους τομείς: από κατασκευαστικά υλικά, αρχιτεκτονική, επιδοτήσεις του κράτους, οικονομικές λύσεις, κτλ. Ό,τι ξέρετε τζι εν καλό.

Εννοείται ότι έχω κάποιες προτιμήσεις υπόψη, αλλά θα ήθελα να ακούσω και την όποια εμπειρογνωμοσύνη σας.

Εν αποφασίστηκεν ακόμα οριστικά η ανέγερση οικίας, αλλά έχουμε τόσο απηυδήσει με τες γερημίες που αγοράζεις έτοιμες με μισό εκατομμύριο ευρώ που το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά (αν θα δώκω ποννά δώκω μισό εκατομμύριο *γλουπ* I might as well own double the land and the house).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

61 comments:

Anonymous said...

Αμάναμου τζαι αννοίεις μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης. Επειδή είμαι στο παρα τσάς να ποσπαστώ τέλλια που του χτίσιμο τζαι να μετακομίσω, έχω πολλά να σου πω για το τί να προσέξεις. Βασικά για το τί έπαθα/έμαθα τούτον ούλλο το διάστημα που έχτιζα.
Έχω προγραμματισμένο να κάμω ένα series of posts τζαι στο μπλογκ μου επί του θέματος. Stay tuned.

Unknown said...

Εγώ εν να σου πω κάτι που σου είπα τζιαι πιο παλιά για τον προσανατολισμό. Εν ηξέρω αν έσιεις οικόπεδο αλλά ο πιο καλός προσανατολισμός για τα δωμάτια που θα χρησιμοποιείς τις παραπάνω ώρες είναι ο νότιος. Ο δυτικός είναι ο χειρότερος by far.

Επίσης έτυχε να ακούσω που κάτι γνωστούς μου που χτίζουν τωρά ότι άμαν γυρέψεις εσύ να έβρεις πελεκάνο, ηλεκτρολόγο κτλ μόνος σου αντί να δώκεις την δουλειά σε κάποιον εργολάβο γλιτώνεις πολλά, αλλά έσιεις σαφώς παραπάνω βούριστρα να τους συντονίσεις τζείνους ούλλους. Εν ηξέρω κατά πόσον ισχύει.

Αν θυμηθώ κάτι άλλο περί αρχιτεκτονικής θα επανέλθω.

firfiris said...

Thy Commandments of Building a House

a) Know thy budget and stick to it.
b) Include furniture and finishing work in thy budget and stick to it.
c) Know thy TRUE needs. Saunas and seldom used.
d) If building a panokato house, include a bedroom or sleeping room on the ground floor.
e) Thy house cannot be and will not be perfect.
f) Ask for the opinion of people who have already built a house and lived in it for some years for advice. No one else, neither friends nor new home owners have experienced life as true homeowners or faced real problems. Consult the latter on prices.
g) Install more electricity sockets than you have planned for they are always needed.
h) Thy architect is your friend, listen to his advice.
i) Thy architect is your friend, not your master.
j) Do not paint thy house pink, for I shall come forth and burn it to the ground.
k) It is not a shame to huggle. Huggle like no one is watching, huggle like you are dying tomorroe.
k) Stick to your budget, for money is thy Lord and God.

Amen!

Mana said...

Προσπαθώ να σκεφτώ τι θα με έπειθε να περάσουμε ξανά το μαρτύριο κτίσιμο. ε μόνο αν έρθουν οι Τούρκοι χάσουμε αυτό που έχουμε και μεταναστεύσουμε στη Νέα Ζηλανδία. μας έφτασε στα όρια μας. πιο εύκολα συνενοείσαι με τον τοίχο παρά με τον καλουψή. πιο εύκολα να ψηλώσεις στα 30 σου παρά να κάμει ο κτίστης αυτό που θέλεις.

chrys said...

Μελέτη από ηλεκτρολόγο μηχανικό χρειάζεται μονο εάν θα έχει το σπίτι κεντρική θέρμανση η ανελκυστήρα. Αυτό συνήθως δεν το αναφέρουν οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί...

Anonymous said...

@chrys
Μελέτη από ηλεκτρολόγο μηχανικό χρειάζεται ΠΑΝΤΑ. Η Α.Η.Κ. δεν διενεργεί έλεγχο της εγκατάστασης αν δεν υπάρχει η σχετική μελέτη. Plus, χρειάζεται η μελέτη για να πιάσεις την Άδεια Οικοδομής και να αρχίσεις χτίσιμο.

Maria said...

Have build twice and moved countless times.It's not so bad but you need to pace yourself.
1. You need a contractor and not mulitple sub contractors. Multiple subcontractors=multiple headaches.
2. Multiple subcontractors will end up costing you more.
3.Consider a prefabricated house, it could be cheaper & quicker.... You don't have to eat like you are going to die tomorrow and build a house as if you will live for ever.
4.Keep it simple
5.Opt for high quality and low maintenance materials where possible.
6. Allow room for a garden.
.....and if you can afford it:
7. Ensuite WCs/showers for all bedrooms.

Leni said...

To build.
Developer=κακοτεχνίες καραττίν.

Συμφωνώ με τσαρτελλούδιν, ο προσανατολισμός όντως εν πάρα πολλά σημαντικός, βλέπω πόσο ρόλο παίζει στες ανάγκες θέρμανσης τζαι ψύξης του χώρου που τα σπίτια που έμεινα τζαι που γνωστούς τζαι φίλους.
Έβρε ένα αρχιτέκτονα που ο βιοκλιματικός σχεδιασμός να εν ψουμίν του.
Κάμε πρόνοιες για συστήματα επεξεργασίας των οικιακών λυμάτων (ππέρσοναλ βίτσιο).
Συμφωνώ με Φιρφιρή, βάλε λοτς οφ πρίζες.
ΚΑΜΕ ΚΗΠΟ.

Κατά τα άλλα, έχω εξυπηρετική ξάδερφη που κτίζει τωρά και άρα πρόσβαση σε φρέσκες πληροφορίες ένι τάημ.

ρίτσα said...

sike επειδή είσαι και λλίο ισιωτήρι στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορώ να φανταστώ τι νεύρα θα κάμνεις με τους πάσης φύσεως τεχνίτες στον δικό τους φανταστικό κόσμο.

στον δικό τους κόσμο ισχύουν τα ακόλουθα :
1. κάμνω ότι με βολεύκει κι όχι ότι λαλεί το σχέδιο
2. βρίσκω γελοίες δικαιολογίες για να λάθη μου και πάντα το ρίχνω στους άλλους τεχνίτες
3. δεν έρχομαι την μέρα που λέω εκτός κι αν μου χρωστούν πολλάαα λεφτά και τα έχω ανάγκη


οι καλοί τεχνίτες είναι ακριβοί. ίσως να σου συμφέρει να πιάννεις προσφορές μόνη σου αλλά η προσπάθεια για συντονισμό των φτηνών τεχνιτών είναι όπως την έκλειψη ηλίου

ότι θωρείς στα περιοδικά να ξέρεις ότι είναι :
α. ακριβό
β. οι φτηνοί τεχνίτες ένιξερουν να το κάμνουν
γ. οι τεχνίτες θεωρούν ότι είναι γελοίο και εσύ φαντασιόπληκτη

άμα ούτε εσύ ούτε ο σύζυγος έχετε την ώρα να κάμνετε τον εργολάβο πιάστε κάποιον άλλο

Leni said...

by the way, Firfiri, LOL!

Αχάπαρη said...

Οτι τζιαι να κάμεις πρέπει οποσδήποτε σε περίοπτη θέση να βάλεις κολώνες αλα παρθενώνα στυλ. Ούλλα τα άλλα εν λεπτομέρειες.

Anonymous said...

Μίλα με τον ACERA να σου πεί ότι θέλεις που θέματα εξικονόμησης ενέργειας α επίσης έσιει τζαι ιστοσελίδες στο διαδύκτιο.Δοτζίμασε το search phrase BUILDING SERVICES ή Building a green house.

Α μελέτες εν οι μηχανολόγοι μελετητές που κάμνουν(τες πλέιστες των περιπτώσεων)οπότε αν έσιεις κανένα γνωστό σου συμβουλεύτου τον.

Sike said...

το λοιπόν, ένας ένας μεν κουντάτε!

invictus, αναμένω στο ακουστικό μου. Κάμνε νάκκον γλήορα όμως.

σαρδέλ, είμαι τζι εγώ πολλά φαν του προσανατολισμού αλλά σάννα τζι εν ακριβώς τα αντίθετα που επίστευκα! Ο νότος τζιαι η ανατολή εν πύρουλλοι, ενώ η δύση τζιαι ο βορράς φυσούν! Τουλάχιστο στη Λευκωσία (;)

φιρφιρή, αμήν αμήν λέγω υμίν!! διαφωνούμε μόνο στο 5. It will, εντάξει;;

μάνα, lol, είμαι σίουρη.

μαρια, αν δουλεύεις στη διαφήμιση/μάρκετιγκ ΑΛΛΑΞΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΡΑ! Το ότι you have built twice and moved countless times εν μες τους λόγους που πρέπει να σου κροστώ?! Οξά δείχνει πως εν σου περνά τούτη η δουλειά; χεχε :) Το 3 δεν το αποκλείω (αντίθετα θα ήθελα να το ψάξω, εν είμαι κολλημένη στους παραδοσιακούς τρόπους), αλλά όταν λες "dont build a house as if you will live for ever" ακούεται μου ότι το prefab home εννά δώκει πάνω μου καμιάν ώρα!

λενη, συμφ με πρίζες και κήπο.

ρίτσα, χαχαχ έχω μια φίλη που έκτιζε πρόσφατα τζιαι θυμούμαι ότι μια μέρα που εμίλαν του τεχνίτη τζιαι τζείνος έγραφεν την (μεγάλος άθρωπος mind you), επήεν τζι ετράβησεν τον που τα μαλλιά τζι επήρεν τον να δει τζείνο που του ελάλεν ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

αχάπαρη, συμφ απόλ! το δίλημμα μου είναι τι ρυθμό να τα κάμω: δωρικό ή ιωνικό;

ευχαριστώ chrys και κύων

drakouna said...

Currently χτίζω. Διότι είχα οικόπεδο και like you said, γιατί να γοράσω έτοιμο του developer όταν με τα ίδια λεφτά χτίζω σε διπλάσια έκταση? (meaning διπλάσιο κήπο)
Ανέλαβε το project εργολάβος που μάζεψε προσφορές για όλα τα σχετικά. Δεν ξέρω αν θα μου έρθει πιο ακριβά αλλά εγώ τεχνίτη, χτίστη, καλουψιή, σιδερά, whatever, δεν έχω δει μπροστά μου.

Τάξη και ηθική κυριαρχούν στο εργοτάξιο.

Όχι, δεν σας περιπαίζω.

she said...

αμαναμου μανα μου!! ήντα θέμα εν τούτο!! πάντως παρά να περάσω το χτίσιμο ξανά προτιμώ να παω καβάτζι ως το Τρόοδος!

sstamoul said...

Here's my two cents:
Καλά τα λέει ο firfiris περί budget, αλλά έχω να σου πω τούτο: όποιος κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, να το θεωρείς βέβαιο ότι θα τον υπερβείς κατά 30% περίπου.
Το ίδιο ισχύει και με το χρόνο (όσο χρόνο κι αν έχεις αφήσει περιθώριο ως στόχο για το "πότε θα είναι έτοιμο", υπολόγισε ότι θα αργήσει κτά 30% περίπου).
Επίσης: για το καλό της ψυχικής σου υγείας μη δώσεις πολύ μεγάλη σημασία σε λεπτομέρειες που τώρα θα σου φαίνονται απείρως σημαντικές, αλλά όταν θα ζεις μέσα στο σπίτι θα τις έχεις ξεχάσει.
(Πριν μπούμε στο σπίτι μας, ο ένας τοίχος μου φαινόταν στραβός, ένα πλακάκι μου φαινόταν ότι κάνει περίεργο θόρυβο και άρα δεν έχει κολλήσει καλά, το παρκέ μου φαινόταν πολύ ευαίσθητο, ένα σοβατεπί μου φαινόταν ότι δεν έχει φτιαχτεί καλά, κλπ. Τώρα έχουμε δύο - προσεχώς τρία - παιδιά σ' αυτό το σπίτι και ... ποιος κοιτάει το σοβατεπί και δεν προσέχει την κατάσταση του τοίχο από πάνω του;)

μισ πσαροκόκαλο said...

γινε πιο σαφης στις απορίες σου και κατι θα κανουμε!

μισ πσαροκόκαλο said...

και κατι για να το βαλετε καλα στο νου σας μικρα κομπλεξαρισμενα Κυπριωτακια: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ 300ΤΜ ΣΠΙΤΙ!ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!!ΕΝΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ,ΟΧΙ ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ!!!!




κι οποιος θελει μπορει να προσβληθει.
xD

Anonymous said...

ego eteliosa twra ta sxedia meta pou ta allaxa etsi 5-6 fores pou tin arxi..prepei na xereis polla kala ti theleis kai nomizo opos kai na to kameis etha ise pote telia happy..gia ta ipoloipa apo ti akouo apo gnostous kai filous pou ektisan i ktizou e fasaria aman vouras esei ktistes,pelekanous ktl alla toulaxisto ena sou ta kamou opos theleis..etsi pistevko toulaxisto..grafe mas pantos tes empiries sou na pernoume kai meis idees kai na xeroume ti na apofevgoume..
maria

axairefti said...

LOL love this subject! Όπως φαίνεται είμαστε πολλοί οι πονεμένοι και όλοι μαζί -με την παρότρυνσή σου- θα γράψουμε βιβλίο.
Επειδή όταν σκέφτομαι το θέμα μου έρχονται τόσα πολλά που παθαίνω black out, θα σου πω προς το παρόν ένα μικρό, και όταν έχω έμπνευση θα επιστρέψω: στο νεροχύτη της κουζίνας να βάλεις μίξερ τηλεσκοπικό (οκ best I could do με μια λέξη...). Δηλαδή να το τραβάς να βγαίνει και να έχει και λειτουργία shower (δηλαδή πολλές τρυπούες). Μεν λυπηθείς τα λεφτά, είναι λίγο παραπάνω αλλά...

Υ.Γ. Το γεγονός ότι έβαλες ετικέτα "Έθελα σπίτι"είναι καλό, δείχνει ότι είσαι έτοιμη ψυχολογικά για όσα θα επέλθουν. Courage cherie...

Sike said...

drakouna, πιστεύκω σε διότι δεν είδαμε ποστ επί τούτου. Το ίδιο εύχομαι και σε μένα :D

she, όπως πάεις ρέξε τζιαι πιασ' τζιαι τη μάνα.

σσταμουλ, αν και το σπίτι μου ήταν πάντα το όνειρό μου (ίσως το μοναδικό; άλλες ονειρεύονται γάμους κτλ, εγώ ονειρευόμουν το σπίτι μου), εντούτοις νιώθω ότι δεν θα είμαι ιδιαίτερα ψείρισσα. φτάνει οι δουλειές να γίνονται σωστά και να είναι καλές, δεν θα χολοσκώ για την απόχρωση του πλακακίου ή τη ρίγα στο πόμολο (ρίγα στο πόμολο;;!! wtf). I want to go hooomeee!!!

μιςς ψαροτούφεκο, 200 αφήνεις μας; :D

ανώνυμη μαρία, ξέρω αρκετά πράματα που θέλω. Πιχί, πλυσταριό (οποιουδήποτε μεγέθους, φτάνει το πλυντήριο/στεγνωτήριο/άπλυτα να μην είναι σε κοινή θέα), χώρο για ψυγειάκι/βουρνούα/αρμαρούθκια στον πάνω όροφο για να μεν βουρώ κάτω, "ντους" στη κουζίνα που λαλεί η αχαΐρεφτη, και όσο αφορά στο σχέδιο, εν θέλω η μόνη πρόσβαση από το σπίτι στην αυλή να είναι μέσω κουζίνας (όπως εν τα πλείστα νέα σχέδια) αλλά να συνδέεται με το καθιστικό. Και εν θέλω καθιστικό στην κουζίνα. Και η τουαλέτα του μάστερ πέτρουμ να μεν αννοίει δίπλα που το κρεβάτι αλλά να κόφκει τσας πιο απόμερα. Τζιαι μεγάλα ερμάρια. Αυτά μεταξύ άλλων βίτσιων. Αν θυμηθώ άλλα να σας πω.

αχαΐρεφτη, συμφ! περιμένω κι άλλα.

αν έχει κάποιος εμπειρία με μη-συμβατική κατασκευή (ξύλο, σιδηροκατασκευή, άχυρο, κτλ) να ψηλώσει πόδι

thalassamov said...

Ουφφούξιξ! Έγραφα και φου έφυγαν όλα!
γκκρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

Τέσπα...Κόρη Σάικ. Εννοείται πως θα κτίσετε!

Μεγαλώνοντας μέσα στα κτίσματα,
έχω συλλέξει αρκετές πληροφορίες -γνώσεις όχι-για το συγκεκριμένο θέμα.


Θα βρείτε έναν καλό μηχανικό ή αρχιτέκτονα. Αν βρείτε πολιτικό μηχανικό με άδεια να δουλεύει και ως αρχιτέκτονας, προτιμήστε τον.
Αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι αρκετά δυναμικός ώστε να συντονίζει την ομάδα των μαστόρων. Να τους ισιώνει και να προλαβαίνει ή να διορθώνει λάθη ( θα έχει κι άλλες οικοδομές να επιβλέψει-κιπ δις ιν μάιντ πλις) τους χωρίς όμως να τους μειώνει γιατί τα νεύρα τους θα τα βιώσετε σε ζημιές εσύ και ο Χάσπα!
Με την ανεργεία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο χώρο -η κυβέρνηση του λαού βλέπετε, δίνει σε μονοπώλειο όλα τα πρότζεκτ της αφήνοντας πραγματικά στο δρόμο τον λαό της- θα είναι σχετικά εύκολο και φτηνο να βρείτε μαστόρους.
Πώς βρίσκουμε τους μαστόρους;Ή πλήρη εμπιστοσύνη στον μηχανικό που λέγαμε πιο πάνω ή θα αρχίσετε να ρωτάτε συγγενείς και φίλους που έκτισαν σχετικά πρόσφατα και που φυσικά εμπιστεύεστε την κρίση τους. Μεγάλη βοήθεια θα είναι φυσικά τα σπίτια τους, όπου μπορείτε και μόνοι σας να διακρίνετε αν αυτά που σας λένε αληθεύουν ή όχι.
Ίνφο προσγείωσης:οι παλιοί μαστόροι αραιώνουν, τη θέση τους πιάνουν συνήθως ανειδίκευτοι εργάτες που κάνουν τους καμπόσους. Κάνε ον το ραντάρ σου για τέτοιους. Δικαιολογημένη η έπαρση ή όχι; Πολλά συνεργεία δουλεύουν αποκλειστικά με ξένους εργάτες. Δύσκολα βρίσκεις καλούς τεχνίτες ανάμεσά τους αλλά υπάρχουν. Προτίμησε ανθρώπους με φιλότιμο. Είναι πολύ σημαντικό για την νερολογική σας υγεία.

Ο προσανατολισμός σε Νότο, έχω την εντύπωση πως αφορά κυρίως την κεντρική Ευρώπη και όχι την Λευκωσία. Σημαντικο ρόλο θα παίξει η ακριβής θέση και γεολογία του οικοπέδου. Την ηλιοφάνεια της θέσης, την κρατάμε για δεδομένη.

Να επενδύσετε σε μονωτικά υλικά .Διπλοί τοίχοι και τζάμια, νομίζω πως στις μέρες μας είναι αυτονόητα. -Για τα πλείστα ετοιμοπαράδοτα δεν είναι,το ξέρω.
Μόνωση και ενεργειακό σχεδιασμό του σπιτιού.

Στον οποίο επίσης προκύπτει η μη σπατάλη χώρου. Ύψος και εμβαδόν. Τεράστια σαλόνια με ταβάνι στον ουρανό, που αφήνουνε τον πάνω όροφο μισό, και κουζίνες βιτρίνες...κρίμα τα λεφτά στην κυριολεξία. Προτιμήστε να μεγαλώσετε τους χώρους που θα ζείτε καθημερινά.
Η είσοδος που θέλεις είναι παραδοσιακή στην αρχιτεκτονική εδώ και δεκαετίες. Μπαίνεις περίπου στη μέση του σπιτιού, χωρίς διάδρομο, έχοντας πρόσβαση σε καθιστικό/τουαλέτα ξένων/σαλόνι/κουζίνα ταυτόχρονα.
Το πλυσταριό κρύβεται εύκολα πίσω από την κουζίνα ή στον πάνω όροφο με τα δωμάτια-εξαρτάται και από την διαρύθμιση σου πάντα.
Εντοιχισμένες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια είναι επίσης μαστ οπόταν όσο μεγάλες τις θέλεις! :))))))

Να σε νοιάσει η απόχρωση του πλακακίου διότι άλλο το ένα πλακάκι κι άλλο τα πολλά. Κάνουν τον εκάστοτε χώρο σκοτεινό ή φωτεινό, ειδικά σε συνδιασμό με τα έπιπλα.
Να δώσεις σημασία στην αναζήτηση καλών υλικών, στις καλύτερες τιμές. Μην παρασυρθείτε από διαφημιστικά αλλά δώστε χρόνο στην αναζήτηση τους. Πιάστε τις προσφορές και συγκρίνετε παρέα με τον μηχανικό/αρχιτέτκονα σας. Κούραση μα μετά από καιρό θα δεις γιατί άξιζε τον κόπο, ειδικά αν βρείτε τα πιο ανθεκτικά και όμορφα κεραμικά.

Και όταν τελειώσουν όλα αυτά τα βάσανα, το σπίτι θα είναι δικό ΣΑΣ κυρίως γιατί το εκάμετε με κόπο. Και ήδη θα το αγαπάτε.

Anonymous said...

O Invictus έχτισε ξύλινο σπίτι γι' αυτό ψηλώννει το πόδι του. Πόσην ώρα να το αφήκω ίshια πάνω; Άτε τζι επιάστηκα!

κι αγνάντευε... said...

Μόλις διάβασα το ποστ σου με έπιασε πονοκέφαλος, γιατί θυμήθηκα τα δικά μου. Από τότε που ξεκινήσαμε σχεδιασμό (βιοκλιματικό, οπωσδήποτε, όπως το επιτρέπει το σχήμα του οικοπέδου) μέχρι την μετακόμιση κάναμε 4 χρόνια!!!! Το τελευταίο ήταν το πιο μαρτυρικό της ζωής μου (χωρίς υπερβολές)- γιατί είμαι ψείρισσα και έβλεπα όλα τα στραβά μες το σπίτι, οι χτίστες τα έβλεπαν ψιλά γράμαμτα, και άντε τώρα συνεννοήου... MUST ένας καλός αρχιτέκτονας με τον οποιο θα έχεις επαφή μέσω email και τηλεφώνου ανά πάσα στιγμή - ακόμα και στις 11 το βράδυ, δεν υπερβάλλω! :)
Λοιπόν, αν θα κάνεις σπίτι σε μοντέρνες γραμμές, πρέπει να βρεις τεχνίτες με σχετική εμπειρία. Γιατί, μπορεί να είναι πάρα πολύ καλοί στη δουλειά τους, αλλά αν έχουν συνηθίσει με τα "κλασικά σπίτια" (=τετράγωνα παράθυρα, μικρά ανοίγματα, ίσιοι τοίχοι), ίσως να μην μπουν στον κόπο να μετρήσουν τα παράθυρα στο σχέδιο (trust me, it happened). Επισης: εμείς δώσαμε υπεργολαβίες (γιατί θέλαμε τους καλύτερους, τρομάρα μας) και πληρώσαμε περισσότερα από το να το δίναμε full εργολαβία (γιατί καλύτερος = πιο ακριβός).
Τα άλλα στα είπαν πολύ καλά πιο πάνω. Extra tip: αν μπορείς κάντο όλο ισόγειο (έχω ήδη βαρεθεί τις σκάλες) ή οπωσδήποτε το πλυσταριό, όπως το λες, να είναι στον πάνω όροφο - δεν θες να ανεκοκατεβαίνεις φορτωμένη με την μπουγάδα. Εμείς έχουμε εντοιχίσει πλυντήριο στεγνωτήριο ψυγειάκι μικρή γούρνα σε ντουλάπα του διαδρόμου. Μια χαρά!!!
όσο για μη συμβατική κατασκευή, εμείς ξεκινήσαμε να το φτιάοξουμε με μεταλλικό σκελετό, αλλά στην πορεία κάναμε τέτοια μόνο την οροφή. Ήταν στα πρώτα στάδια τότε οι σχετίκές κατσκευές και όλως παραδόξως δεν υπήρχε σοβαρή διαφορά στο κόστος.

axairefti said...

Θωρείς, άρχισαν να μου έρκουνται...
Λοιπόν, με το πλυσταριό συμφωνώ. Αν έχεις χώρο και για τη σιδερώστρα, ακόμη καλύτερα. Πρόσεξε ομως. Θα το βάλεις εννοείται πάνω για να μην κατεβάζεις τα άπλυτα κάτω κάθε φορά, αλλά κάνε και κανένα μπαλκονάκι να απλώνεις τα ρούχα και να γλιτώνεις ηλεκτρισμό και το λουμπάγκο κατεβάζοντας τα υγρά ρούχα. Τόσο φως έχει η Κύπρος, δε θα θέλεις στεγνωτήριο πάντα.
Βέβαια, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, αν έχεις τον χώρο, μη βάλεις δυο ορόφους. Το θέμα της ησυχίας λύνεται με υπνοδωμάτια στη μικρή πλευρά του Γ, αν θα είναι έτσι το σχέδιο.

Kykkos said...

Να σου τα μεταφέρω σαν τεχνίτης έτσι περιλιπτικα: ΚΑΛΗ ΤΎΧΗ.

1)ΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΥΛΛΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ. ΕΙΣΑΙ ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ/ΔΑΣΚΑΛΑ/ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΠ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ/ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ/ ΜΗΧΑΝ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΛΠ. ΑΚΟΥΕ ΤΙ ΣΟΥ ΛΑΛΟΥΝ. ΜΕΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΚΑΜΙΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΠΑΡΩΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.ΑΠΛΑ ΛΑΛΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΙΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΤΕΧΝΙΚΑ.

2)Τους "μοδάτους" αρχιτέκτονες παρέτα τους. Θκιάλεξε ένα που να ξέρει την χρήση των υλικών. Πήαιννε δε δουλειές του που 'εχουν κατασκευαστεί εδώ τζιαι μιαν δεκαετία. Εν ακριβοί.

3)Μεν δεχτείς να δοκιμάσουν πάνω σου τζιαινούρκιες τεχνολογίες τζιαι υλικά που εν τα εξαναδουλέψαν.

4) Ο αρχικά "φτηνός" θα σου κάτσει ο κούκος αηδόνι μακροπρόθεσμα. Για κάθε προϊόν να πκιάννεις 3-4 προσφορές τουλάχιστον. Να θυμάσαι πάντα ότι you have to compare apples with apples για να αποφασίσεις.

5)Μεν δόκεις ούλλες τες δουλειές στον Κυρίως Εργολάβο αν θα κάμεις σπίτι με απαιτήσεις θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Δώσε Διορισμένες Υπεργολαβίες. Εν θα σου έρτει πκιο φτηνά αλλά θα πκιάσεις καλυτερη ποιότητα κατασκεύης.

6) Απαραίτητα να έχεις Επιμετρητή Ποσοτήτων.

7)Προτίμα να καθυστερήσεις να γινεί κάτι σωστά παρά να δεχτείς να γινεί λάθος

8)Τα λάθη εν αναπόφευκτα, εν ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ. Τα σπίθκια που θωρείς στην τηλεόραση, ΕΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΟΝΟ!

9)Για 250m2 σπίτι κανεί σε εν σε κανεί 0,5m euro(χωρίς τον εξοπλισμό)

Clueless said...

Επειδή οικόπεδο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα από μας, αναγκαστικά κοιτάζαμε εδώ και ένα χρόνο σπίτια από developers. Αν έχεις οικόπεδο εννοείτε ότι χτίζεις. Των developers είναι σαρδελοκούτια.. συν μόνο που σκέφτομαι ότι τον άλλο μήνα θα ξεκινήσει να φεύγει ο ένας μισθός στην δόση του σαρδελόκουτου.. Να χτίσεις, να χτίσεις. :) Και ο προσανατολισμός παίζει ρόλο στο φενγκ σουι πάντως και στην ψυχολογία σου.

Clueless said...

Plus take your time. αν δεν βιάζεσαι να φύγεις από εκεί που είσαι τώρα σιγά-σιγά.

Theopemptou said...

Αν θα κτίσεις ρίξε μια ματιά εδώ. Ετοίμασα ένα κατάλογο για μερικά φιλμάκια που θα γίνουν για το Πράσινο Σπίτι.
Αν θες έχω και ένα κυπριακής παραγωγής βίντεο για το θέμα και αν το θες να σου το στείλω.
Εγώ μια κουζίνα ανακαίνισα και σκεφτόμουν να πάω σε ψυχίατρο να  μου δώσει φάρμακα να αντέξω!

Ktino said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Παράγγειλε το που το Tesco νάρτει. 10,000 λίρες. Πρέπει να το συναρμολογήσεις μόνη σου όμως α!

http://direct.tesco.com/q/R.200-3012.aspx

Sike said...

charalambe, κοίταξα crosswise, thanks. Των σιλικατ εν μου αρέσκει η φάτσα τους...

μωβ, τι εννοείς "Μεγαλώνοντας μέσα στα κτίσματα";; Γιατί εθθυμήθηκα της Άρτας το γιοφύριν τωρά;; μπρρρρ
Για την απόχρωση του πλακακίου, συμφ. Εννοούσα έθθα κάμω 3 χρόνια να επιλέξω τη γαρνιτούρα των πλακακίων της τουλέτας του δωματίου υπηρεσίας (έθθα έshει έτσι πράμα). I want to go home!!!

ινβίχτε, εν τζείνο που έκτισες; είshες βαθμούς στην κάρτα σου οξά επκιέρωσες; χεχεεε, ε σύντηshε, έππεσεν πουπανωθκιόν σας οξά κόμα;

χέσε ψηλά, κι εγώ φοβάμαι ότι θα βαρεθώ τις σκάλες, αλλά έλα που θέλω να εξοικονομήσω και χώρο στο οικόπεδο για να κτίσω της κόρης μου (της ποιας;) μελλοντικά; :P

axairefti, >> >>

kykko, γιατί εν με κανεί μισό εκ; (εν 200 που θέλω) έβαλες τζιαι την αγορά οικοπέδου μέσα; τότε ναι, κάπου τζιαμέ τα υπολογίζουμε....

clueless, ούτε εμείς έχουμε οικόπεδο. Aν είχαμε, εννοείται ότι θα είχα κτίσει ήδη. Βιάζομαι να φύγω γιατί I want to go home. Να μεν διώ ενοίκια του κώλου.

θεοπέμπτου, στείλε! φαγκζ.

Aurora said...

Πιάνει με ο ίλιγγος μόνο που θυμάμαι τι πέρασα σε μια "δυνατή" ανακαίνιση πριν μερικά. Και δεν θέλω να ξαναπεράσω κανένα σχετικό μαρτύριο.
Νομίζω ότι πλέον μπορείς να χτίσεις αν διαθέτεις ήδη τη γη. Αλλιώς δεν πλησιάζονται.
Συμφωνώ με το ψαροκόκαλο.
Πραγματικά, εννά τα πάρουμε μαζί μας;

Anonymous said...

http://oilaomon.blogspot.com/2010/06/blog-post_30.html

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

κάμε copy paste τη διεύθυνση (url) του ποστ (την παίρνεις από το address bar όταν κάνεις κλικ σοτν τίτλο του ποστ) σε ένα "HTML" gadget στο Layout (Layout - Add gadget - HTML/Java)

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

aah, en allo kolpo me tin eikonoua
anti "html" valleis "picture" kai vazeis to link tis eikonas sto pedio pou sou dia

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

tokyo man??! ουάουυυrgh! θέλουμε μπλογκ με τη ζωή σου στο Τόκυο! Care to elaborate? Όσο για τα mass production σπίθκια, φυσικά και έχει στη Νήσο, αλλά ο ντιβέλοππερ εν λαχνός. Δεν ξέρεις τι νούμερο θα είναι.

χαράλαμπε, ευχαριστώ πάρα πολλά, ωραία λινξ.

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

θέλω μπλογκ! με φωτο, με anime, με εμπειρίες... εννάν πολλά ενδιαφέρον! πλιςς.

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

ena lepto je nomizw peripaizeis mas: ti tha ta kameis ta links je tes eikones afou blog en esheis? *gotcha*

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

decent explanation, wasnt going to question anything

"Στη Sike με αγάπη"

Sike said...

ma estekesoun pou pano???

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

θέλεις να βάλω έναν καφενείον δαμέ δίπλα να κουβεγκιάζουμε τζιαι να σβήσω λλία πουτούντα σχόλια γιατί οχλαγωγούν μου το ποστ; χαχαχα :D

αύριον όμως, πάω να ππέσω τωρά - πάπαϊ

Dreamer said...

For You!!!

http://tosikewithlove.blogspot.com/

Dreamer said...
This comment has been removed by the author.
Sike said...

lol en paizesai, rzl

eisai i vaftistiji mou twra

Dreamer said...

Oi min mu anxonese nuna! Me agapi e3ekinisa tuto to blog g na dis k lion pos ine i zoi apo tin alli plevra tu planiti! <3

Anonymous said...

To loipon ektisa prosfata.pio psyrisa pou mena en eshei k gi auto ekontepsa epikundina sto psyxiatrio athalassas.o antras mou de asprisan ta mallia tou pragma pou den eixe sumbei oute sta 10 xronia pou eprospathousamen na kanoume kopeloui.sumfwnw apolyta me thalasamwv.Katvarxh kalo sxedio me to opoio tha peraseis ateleiwtes wres bonding k to metro sou.metra ta panta k sungrine olous tous xwrous me analoga dwmatia pou exeis sto mualo sou.egw eixa anyparkto arxitektona so mono etsi bghke to Spiti praktiko.hmoun apolyth stis anages m k eidika Tis melontikes ( styl na xtisei h korh mou!na exw sofita pou na mporei na metattapei se full diamerisma gia ena efhvo h gia mena an paixtw Mia mera) gia tis opoies mporei shmera na mhn exeis budject.dialexa omws spastiko pol.mhxaniko pou tous taraxe ston elenxo eidka sta mpeta.edwsa Mia periousia se thermomonwseis ( k den ennow axyra ktl aplws kalhs poiothtas guali,alouminia ktl kante Kati k.theopemtou mas 1000 lires xorhgia stis 18000 alouminia den einai tpt).ti allo? A!eixa exairetiko(Gia ta kupriaka spastika dedomena panta) ergolavo omws tou xekatharisa pws xuleia thermansh k Hlektrologo tha dialega egw k tha ergazotan armonika mazi tous pragma pou se genikes grames egine.prosexe na exei o idios emplokh h na stellei kapoion monima sthn oikodomh giati polloi exoun mono xenous ergates oi opoioi einai entelws anidikeutoi. Ouf mporw na milaw wres gi auto alla as sungraththw! PYP.

Anonymous said...

Pantws mhn upotimhseis hlektrologika( vasikotato th shmeron hmera me prizes,Internet,thlefwna ktl,pote den exeis arketes pronoies),thermansh ( emeis exoume endodapedia pou htan me protoporiakh kataskeuh k pote den tha xerw an ekana Kala pou den evala Kati pio standard).pelekano Mallon eixa ton pio typiko ergatiko k suneph mastro ths Kuprou k htan o MONOS pou den me kathusterhse an k kapoia pragmata se xuleia ta phra etoima htan Mia xara. Ps: vale prizes se verantes k parking
PYP