»

Thursday, April 9, 2009

Όπου και να δικλίσω, η Κύπρος με εκκεντρίζει

Ας πούμεν τωρά τούτους, εν πρέπει να τους ττελλιάσεις, να τους δώκεις ένα ταγκούι πεζίνα τζι έναν αναπτήρα τζιαι να τους βάλεις να αυτοπυρποληθούν; Εκνευρίστηκα πάρα πολλά, απείρως περισσότερο απ’ όσο με τα τόσα πρόσφατα περιστατικά βίας, εγκληματικότητας, αδικίας και ανυποθεθκιάς που συνέβηκαν.

Σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια τεσσάρων πτήσεων τις τελευταίες 15 μέρες

Τυφλώνουν πιλότους με λέιζερ

Ανεγκέφαλοι στέκονται σε υψώματα στην επαρχία Λάρνακας και ρίχνουν ακτίνες λέιζερ με ειδικές συσκευές ισχυρής εμβέλειας, οι οποίες αντανακλούν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους. Κίνδυνος - θάνατος υποστηρίζουν ειδικοί στην ασφάλεια πτήσεων και γιατροί

Σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η χρήση δεσμών φωτός λέιζερ σε αεροπλάνα κατά τη διαδικασία προσέγγισής τους ή και προσγείωσής τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία από την Πολιτική Αεροπορία τέσσερις περιπτώσεις παρενόχλησης αεροσκαφών με τη χρήση λέιζερ. Οι ανεγκέφαλοι που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις δεν αντιλαμβάνονται πως η «διασκέδασή» τους, πέραν του ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα, μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Μία δέσμη φωτός λέιζερ ενδεχομένως να είναι αιτία τύφλωσης ακόμη και για το πλήρωμα ενός αεροσκάφους που βρίσκεται κάποιες χιλιάδες πόδια από το έδαφος.

Καταγγελία Aegean
Η τελευταία καταγγελία έγινε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης από κυβερνήτη αεροσκάφους της Aegean προερχόμενου από Αθήνα. Ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο Λάρνακας, στην περιοχή Κόρνου άγνωστος έκανε χρήση λέιζερ μέσα στην καμπίνα πλοήγησης, με αποτέλεσμα να τυφλώσει τον ίδιο και τον συγκυβερνήτη και να τεθούν σε άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες άνθρωποι. Αμέσως μετά την προσγείωση, ο κυβερνήτης ανέφερε το συμβάν στον Πύργο Ελέγχου, που με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.

Με συσκευές χεριού
Ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας, Πρ. Προδρόμου, δήλωσε ότι από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η παρενόχληση γίνεται από υψώματα στις περιοχές Ζυγίου, Αγ. Θεοδώρου, Κόρνου και Δρομολαξιάς. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται, εξήγησε, είναι ισχυρής εμβέλειας. Πρόκειται για μικρά αντικείμενα χεριού που εκπέμπουν από το έδαφος και αντανακλούν σΆ ολόκληρη την καμπίνα του αεροπλάνου, με επακόλουθο να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ορατότητας στο πλήρωμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων. «Είναι παράκληση της Αστυνομίας, αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις να αναλογιστούν τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η πτώση ενός αεροπλάνου», κατέληξε. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Hermes, Αδ. Ασπρής, ανέφερε πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μιας πτήσης με επιπόλαιες πράξεις».



Φόβος και τρόμος
Ιδού οι καταγγελίες
Τρεις είναι οι υποθέσεις που τέθηκαν ενώπιον της Επ. Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων από πληρώματα των αεροσκαφών για παρενόχληση από ακτίνες λέιζερ.
-Η πρώτη αφορά αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που παρενοχλήθηκε ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο και βρισκόταν στη Δρομολαξιά.
-Η δεύτερη σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα. Τα λέιζερ έπεσαν στο πιλοτήριο αεροσκάφους της Easy Jet, ενώ αυτό βρισκόταν σε ύψος 8.000 πόδια.
-Η τρίτη περίπτωση ήταν η προχθεσινή με την Aegean.
Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, σε μία περίπτωση υπήρξαν συλλήψεις, όταν ελικόπτερο της Αστυνομίας εντόπισε τυχαία άτομο που παρενοχλούσε αεροσκάφος. Η Επιτροπή σήμερα θα έχει ενώπιόν της τις λεπτομέρειες για όλες τις υποθέσεις. Ο Κώστας Ορφανός, πρόεδρος της Επιτροπής, χαρακτήρισε εγκληματική πράξη την παρενόχληση αεροσκαφών και τόνισε πως θα γίνει εις βάθος έρευνα και με τη γνωμάτευση ιατρών, γιατί φαίνεται πως τα λέιζερ προκαλούν μέχρι και τύφλωση. Ο νόμος για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας, πρόσθεσε, αναφέρει πως όποιος παρενοχλεί αεροπλάνο, με οποιοδήποτε τρόπο, διαπράττει ποινικό αδίκημα.


Το πλήρωμα αεροσκάφους της Easy Jet που δέχτηκε «επίθεση» με ακτίνες λέιζερ πριν μερικές μέρες ενώ πετούσε στα 8.000 πόδια πάνω από την επαρχία Λάρνακας, με προορισμό το αεροδρόμιο της Πάφου, όταν προσγειώθηκε επισκέφτηκε οφθαλμίατρο, ο οποίος το συμβούλευσε να μην εργαστεί για ένα 24ωρο. ΓιΆ αυτό το λόγο η εταιρεία Easy Jet έσπευσε να φέρει στην Κύπρο άλλο πλήρωμα για να εκτελέσει την πτήση. Το περιστατικό καταδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος, τόσο για την υγεία των πληρωμάτων όσο και για την ασφάλεια των πτήσεων. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ακόμα και οι ακτίνες χαμηλής ισχύος μπορούν να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή, αν χρησιμοποιηθούν από μικρή απόσταση ή για πολύ ώρα. Πόσο μάλλον ακτίνες ισχυρής ισχύος, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι που σπέρνουν τον πανικό στα πληρώματα των αεροσκαφών τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Μπορεί να σε τυφλώσει
Ρωτήσαμε τον οφθαλμίατρο Κυριάκο Μαυρονικόλα τι μπορεί να προκαλέσει στην όραση μια δέσμη φωτός τύπου λέιζερ. Όπως μας είπε, είναι πολύ επικίνδυνο για κάποιον που θα τη δεχτεί, γιατί μπορεί να τυφλωθεί. Ακόμη και όταν οι ακτίνες στέλλονται σε μεγάλη απόσταση, όπως για παράδειγμα σε ένα αεροσκάφος. Για να γίνει πιο κατανοητό, ο δρ Μαυρονικόλας ανέφερε πως η αίσθηση μοιάζει όπως όταν το μάτι «κτυπά» πάνω σε προβολείς, με αποτέλεσμα προσωρινά να μην βλέπουμε καλά. Με τη διαφορά ότι το λέιζερ τυφλώνει.



ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/04/2009, Σελίδα: 24


20 comments:

apparos said...

δεν είσαι η μόνη.
Τζαι απορία, τουτοί που φακκούν με τα λέιζερ, τι ευχαρίστηση λαμβάνουν; Καμνουν ακροβατικά τα αεροπλάνα τζαι χαχανίζουν οξά τώρα με τη δημοσίευση τους στις εφημερίδες τζαι τις τηλεοράσεις ενιώσαν εκστασιασμένοι;

Κουνούπι said...

μα εν τέλλεια ηλίθιοι!

btw άρεσεν μου ο τίτλος :Ρ

Chocolat said...

Εμ, είπαμε ότι τα τελευταία χρόνια το πέταμα προκαλεί μου άγχος;

Είπαμε επίσης, ότι αύριο πετώ με EasyJet?

****gulp****

εγώ said...

j pws valloun laiser,ti katalabainoun?en polla asteio?en mporw na katalavw pws skeftounte.
ta pira twra(hehe!)


ps:an 8eleis leis m to email sou gia na sou stilw invitation?

Terra Incognita said...

haha
εχτές που το θκιάβαζα τούτο
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7990013.stm αναρωθκιούμουν πότε θα έρτει και στην κωλόνησο του σπορρρ..
Εν άρκησε φαίνεται..

MARINOS said...

Και τούτη η ιστορία, ξέρεις, μπορεί να είναι που 1-2 άτομα, που απλά θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους και τωρά με τούτο το σάλο μπορεί να νιώθουν και ότι έγιναν και ήρωες...

Έλεος!

mpiskotaki said...

Ήταν να πω εν απαράδεχτο, αλλά εννα ήταν λίο. Τέλοσπάντων, τούτους ούλλους πρέπει να τους βάλουν σε ένα αεροπλάνο και να τους σύρουν στη γη από μια απόσταση όχι πολύ μεγάλη για να μην πεθάνουν ακαριαία, αλλά αρκετή για να τραυματιστούν θανάσιμα. Την ώρα που εννα εν μόνοι τους, χτυπημένοι, να κλαίν, να θέλουν την μάμα τους και να περιμένουν να πεθάνουν, εννα καταλάβουν τι εννα ένιωθε ο κόσμος που ήταν μες το αεροπλάνο αν (χτύπα ξύλο) έπεφτε κάποιο από τα αεροπλάνα.

frou-frou said...

en telia malakismena toutoi pou to kamnoun... anorima ilithia kai polla alla... epeidi exoun tasis aftoktonias tzinoi en anagki na tis fkalooun pano stous allous?
Molis to akousa esikostike i trixa mou... thimithika tzai tin katastasi me to aeroplano tis elios....

Marl3n said...

Ma ginountai esti pramata?! Eee twra o,ti kai na tous peis einai ligo (and I can swear in 4 languages!)

KAMA-SIAS said...

Φρίκη. Από τους ηλίθιους να προσέχουμε. Αυτοί πάντοτε προξενούσαν ζημιά σε ότιδήποτε έκτιζαν οι υπόλοιποι. Ε και πείτε μου, που είναι τώρα οι "παλλικαράδες" της Κυπριακής Αστυνομίας (ξέρετε ποιοί) να τους έβρουν να τους δώκουν να στήσουν τούτους τους ηλίθιους ώσπου να πουν ήμαρτον?

Leni said...

En ETSI isiwma pou 8eloun toutoi.. :/
Alla ama en TOSO vlammenoi, mporei na einai epikindyno KAI gia ton isiwti :S

Sike said...

chocolat, καλά να πας καλά ναρθείς τζιαι μεν ανησυχείς: τα λέιζερ ρίφκουν τα κατά την προσγείωση στη λάρνακα. Η απογείωση εν οκ, επιτρέπεται. Ώσπου νάρτεις πίσω κάτι εννά σκεφτώ.

dreamer, ευχαριστώ, see my profile (same goes for ritsa)

στο θέμα μας, πιστεύω πρόκειται για ακέφαλους, γιατί εν παραπάνω που απλώς εγκέφαλο που τους λείφκεται... Σήμερα είπαν ότι συνελήφθηκαν "τα" 4 άτομα.

Το "τα" σημαίνει τάχα ότι τούτοι ήταν ούλλοι τζι ούλλοι; Τζιαι μπορούμε να πνάσουμε;

Anonymous said...

Τούτους πρέπει αμα τους πιάσουν να τους κόψουν τα σιέρκα τους που τους αγκώνες.

Οι μουσουλμάνοι νομίζετε εν πελλοί?

axairefti said...

Επκιάσαν τέσσερις σήμερα. Οι θκιο επαραδεχτήκαν, τους άλλους θκιο να τους στείλουν στους γνωστούς δεκα αστυνομικούς, πέρκι φανούν λλίον χρήσιμοι (οι δέκα).

Diasporos said...

κκια ορκάν εν πελλοί αυτοι οι κυπραίοι που λαλέι τζιαι ο αστερίξ.

Unknown said...

ε ζαττίν οι Κυπραίοι εν τζιε έχουν τζιε πολλύν νου, αλλα τι περιμένεις, ο κόσμος εφάλλαρεν, ένεσιει τι να κάμει. απότι άκουσα επιάν στρατιώτες, μμμ...ο κόσμος νομίζω θέλει παραπάνω σεξ να φέρει τα μίλια του.

Starry Night said...

Ishia tora ta euloimena!? erkoume kipro tin erxomeni evdomada, elpizo na men mas riksoun to aeroplano :P

esoropsan tous tzinous pou to ekamnan oksa??

Anonymous said...

egw nomizw irten i wra na kamoun anamorfwtiria gia anilikous. eimai katheti sto oti i filaki einai i apantisi sta panta. KAI sti via sta gipeda, anti na tous tapaniazoun oi astinomikoi, na tous sillamvanoun kai na tous vazoun mesa me katigories kai na tous afinoun 1 mina mesa. ti simenei vallw tous mian nixta tzai meta afinw tous? mia nixta prosferei tous tin idoni oti tha exoun na laloun "ekama filaki re pelle hahahaha" kathisterimeni genia

drakouna said...

Άλλοι παίζουν με τα λέιζερ. Άλλοι ποσκολιούνται στα όφκιερα φυλάκια της πράσινης γραμμής.

Η νεολαία μας είναι πολύ active τελευταία.

Αλόπως εβαρέθηκαν να παίζουν playstation.

dokisisofi said...

κατι παρόμοια με την δρακούνα ελαλούσαν και τον δεκέβρη στην Ελλάδα κάποιοι για κάποια άλλα μωρά.