»

Wednesday, February 25, 2009

Super Nanny, we're at our wit's end.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού και ψυχοφελούς έργου που επιτελεί αυτό το ιστολόγιο, σας παρουσιάζω σήμερα τη Super Nanny, άλλως Κλωνοποιήσατε, Εισάγετε και Εγκαταστήσατε, ΤΩΡΑ! Πρόσφατα έμαθα για την εκπομπή αυτή, και έκατσα και ρούφησα όλα τα επεισόδια στο γιούτσιουμπ (κι αυτό, πριν περιέλθει εις γνώσιν μου το αθρωπούι). Στη Super Nanny καταφεύγουν παιγμένοι γονείς αδάμαστων/δαιμονισμένων μωρών και εκλιπαρούν τη βοήθειά της και αυτή έρχεται στο σπίτι και τους ιshιώνει και τους κάμνει μιαν ομορκιάν.




Παραθέτω, για αρχή, το πρώτο κομμάτι από ένα επεισόδιο (Supernanny - The Minyon Family 1/11) και προτρέπω όσους έχουν λίγο χρόνο (και όσοι δεν έχουν, να κάμουν) να προχωρήσουν και στα υπόλοιπα, ακολουθώντας τη σειρά 2/11, 3/11, κτλ μέχρι το 11/11 που θα βγάζει στο τέλος του κάθε βίδεου. Κάθε εκπομπή (6-10 ολιγόλεπτα βιδεάκια) διαρκεί γύρω στο μισάωρο. Και μετά do δείτε κι άλλες οικογένειες, αλλά ως το τέλος του επεισοδίου κάθε φορά (για να δείτε ίνταλως τους ισιώνει)! Αλλιώς υπάρχει το ρίσκο όσοι δεν έχουμε μωρά να μην θελήσουμε ποτέ.



Κάποια σκόρπια συμπεράσματα και μεθόδοι που απεκόμισα:

1. Στην πλειοψηφία τους, οι προβληματικές καταστάσεις (μωρά που τσιριλλούν, shίζουνται, σκοτώνουνται ούλλη μέρα, δέρνουν, κτυπιούνται, αντιμιλούν κτλ) είναι αποτέλεσμα μαλαππαπποσύνης (άλλοι το λένε μαλάκυνση) των γονιών. Όταν η μάνα απλώς βουρά τα που πίσω απαιτώντας από αυτά να σταματήσουν τες αταξίες, χωρίς να προτείνει κάτι άλλο ενδιαφέρον ούτε και να τηρεί τις απειλές που εκσφενδονίζει, τότε αναμφίβολα θα καταλήξει στο ψυχιατρείο και τα μωρά της ούτε τσιγάρα δεν θα της παίρνουν.

2. Οι γονείς πρέπει να συμφωνούν στους κανονισμούς που διέπουν την οικογένεια και να μην αναιρεί ο ένας τον άλλο και να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις τους (consistency, π.χ. όχι να τιμωρεί ο ένας, και ο άλλος να πηγαίνει να ξετιμωρεί και να δίνει και κουφεττούα στο μωρό).

3. Να μην συζητούν και να διαφωνούν μπροστά στα μωρά.

4. Τα μωρά χρειάζονται πρόγραμμα/ρουτίνα στη ζωή τους, να ξέρουν τι κάνουν τώρα και τι ακολουθεί μετά. Δεν μπορούν να κάθονται σαν στρατιωτάκια ή να παίζουν κούκλες για 8 ολόκληρες ώρες. Βαριούνται και προκαλούν χαλασμό κόσμου για λίγη σημασία και εκτόνωση.

5. Οι γονείς να μην ανησυχούν ότι με το να θυμώσουν θα χάσουν την αγάπη των μωρών τους. Όσο δεν θυμώνουν και δεν τιμωρούν χάνουν το σεβασμό των μωρών.

6. Όταν ο γονιός τους τάξει τιμωρία, πρέπει να τιμωρηθούν. Οι απειλές που δεν υλοποιούνται κάνουν μεγάλη ζημιά στην εικόνα που έχει το μωρό σχετικά με την ικανότητα του γονιού του να το κουμαντάρει και συνεπώς στο σεβασμό or lack thereof προς αυτόν.

7. Τεχνικές που έχουν επιτυχία, παρόλο που εκ πρώτης όψεως they make you think "blaaaah": the thought box (γράφουν τις σκέψεις τους σε ένα χαρτί και τις βάζουν στο κουτί, το οποίο ανοίγεται τη νύχτα μαζί με τον γονιό - για παιδιά που θέλουν να ακουστούν και δεν δίνεται η ευκαιρία λόγω συνεχούς απασχόλησης του γονιού με το δαιμονισμένο αδερφό), και το naughty stool/step/mat/corner/room (είναι απίστευτο το ότι και το πιο δαιμονισμένο μωρό θα μείνει στη γωνία στέκοντας και δεν θα ταράσσει, as if glued to the floor). Το naughty whatever πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και προσεχτικά, με τον τρόπο που προτείνει η Σούπερ Νάννυ στα βίδεα.

8. Οι εισηγήσεις της Super Nannyς φέρνουν και το αντρόγυνο πιο κοντά, εφόσον τώρα λειτουργούν ως ομάδα, επικοινωνούν και συμφωνούν, παρά να ανταλλάζουν κατηγορίες και να πικραίνονται εξ αιτίας της συμπεριφοράς των μωρών.

Η ανάρτηση είναι μια κοινωνική προσφορά του ομίλου
"Θα τον ιshιώσουμε τον κόσμο, σίγουρα ναι".

12 comments:

Leni said...

Έτσι πάει. Εκπαιδευτική ψυχολογία. Και συναισθηματική νοημοσύνη.
Αλλά ό,τι τζαι αν πούμε, αν δεν έχεις πολλλλή υπομονή και θέληση και αν δε δείξεις αγάπη του μωρού τίποτε εν θα γίνει αμπα να σηκώνεσαι τζαι να φακκάς χαμέ (καλά τούτο εν δείχνει υπομονή).

Κατά τα άλλα, κάμνοντας ένα reflection, εν τα καταφέρνω και τόσο καλά άμα έχω 20 "επίλεκτα" κοπελλούδια.. Επιφυλάσσομαι για όταν θα έχω κανονική τάξη.. :/

Leni said...

"Θα τον ισιώσουμε τον κόσμο, σίγουρα ναι!"

Demis G said...

Κορυφαίο το σχόλιο ΜΕΤΑ τα credits του trailer! (όπως στις ταινίες στον κινηματογράφο που έχουν encore μετά το πέρας των τίτλων του τέλους)

Εγώ πιστεύω ότι αν το παιδάκι φτάσει στο σημείο αυτών που είδα στο βίντεο, there's no turning back.. Εγώ θα φοβόμουν να κοιμηθώ την νύχτα. Πες ότι το παιδάκι μου "γιατρεύτηκε" και δεν κάνει αταξίες πια, ποιος μου λέει ότι δεν τα μαζεύει μέσα του και κάποια στιγμή να "ξεσπάσει" σε στιγμή που δεν το περιμένεις?

spooky thought I know..

the bastard; unshaved. said...

Νομίζω είσαι έτοιμη να γίνεις μάνα.
Σκέψου το, γίνεται!

apparos said...

λολ, κάθε Σάββατο έβλεπα το στο ΣΚΑΪ
έπιασες το νόημα νομίζω, αλλά που την θεωρία στην πράξη νομίζω έχει τσας μια μιτσιά διάφορα! :P

αθρωπούι η μάμα σου αγχώνετε! Κάμε της κάστια!

Υ.Γ. Ο σύζυγος τι λαλεί;

Terra Incognita said...

Πολλύ χάζιν η εκπομπή αλλά τζαι πολλά εκπαιδευτική. Έτυχε να γνωρίσω έτσι μωρά που πρώτο σχέρι τζαι ήθελα να κάμω δώρο στους γονείς ούλλο το DVD BOX SET της σειράς αλλά δεν βαριέσαι, στο τέλος θα φανείς τζαι κακός..

Δε το επισόδειο του South Park - Tssst (season 10 ep. 07) που προσπαθούν να ιshιώσουν τον Cartman!!:P

Anonymous said...

It's never too late to get structured. "Ούφφου, τι να τον κάμω? Ο,τι θέλει κάμνει..!" Τζαι σένα ποιος εν ο ρόλος σου ρα/ε αμπάλατη/ε?!

Τα κοπελλούθκια θκυό ππαλιές καβαλλιτζιεύκουν τον γονιό άμα δεν υπάρχει τάξη, τήρηση αυτής και πυγμή. Fuckin' idiot parents.

Ασυγχώρητη said...

Επήρες σοβαρά το ρόλο σου α; Στην Νόβα δείχνει Σούπερνάνι και μιαν άλλη εκπομπή Ναννι 911. Έχεις δίκαιο, πρέπει να παρακολουθήσεις όλη την εκπομπή αν θέλεις να κάμεις μωρά.

Diasporos said...

This is our favorite show, it's on every Friday at 8PM. One hour long.

sike, άρκεψε να τα σκέφτεσε τούτα, ξεκαθάρισε τα με το λεβέντη σου που τα τωρά. Ακόμα τζιαι στους 3 μήνες έσιει discipline να κάμεις τα κοπελλούθκια.
Δουλεύκει.

Εμέναν τα δίδυμα (14 μηνών, -είμαι 'παλιός' :-P )κοιμούνται 13 ώρες κάθε νύχτα, που η ώρα 6ΜΜ ώς τες 7ΠΜ το άλλον πρωί. Δέν κλαίν ή σηκώννουνται τη νύχτα (εκπαίδευση is everything).

Νυστάζουν παρέα, τρών την ίδια ώρα, εκόψαν τες πιππίλλες. Όλα είναι στο "i ask of them, they rise to the occasion".

εγώ said...

omg!
ήταν πολλά φοιτσιάρικο..

Eólica said...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω παραπάνω μαζί σου ρε Σάικ! Τούτα ούλλα τα σπαστικά μωρά που τσιριλλούν τζιαι σπάζουν πράματα εν γεννιούνται έτσι, γίνουνται έτσι για έναν απλούστατο λόγο: θέλουν σημασία που κανένας (προφανώς) δεν τους διά. Λλίην ηρεμία να έσιεις τζιαι κοινή λογική (τζιαι συναισθηματική νοημοσύνη, όπως το είπεν πολλά σωστά η Λένι) τζιαι νομίζω (ΝΟΜΙΖΩ) ούλλα γίνουνται. Σαν να τζιαι φαίνεταί μου ότι ετοιμάζεσαι καλά.... :)
Είδα τζιαι δύο επεισόδεια σούπερνάνι, η τύπισσα λαλεί τους πράματα που, αν έμπαιναν στον κόπο να ΑΚΟΥΣΟΥΝ τα μωρά τους δεν θα είχαν συμβεί αρχής εξαρχής. Πρέπει να το δουν ΟΥΛΛΟΙ οι γονιοί!

Sike said...

εν τζι εν τυχαία που έσπευσα να δηλώσω ότι εν που πριν να εγκυωθώ που έκατσα να δω τη Σουπερνάννυ! Για να μεν μου μάshεστε ότι επήρα το ρόλο μου κατάκαρδα, χα χα

Δημήτρη, μα αν δεις τα επεισόδια μέχρι το τέλος, τα παιδιά όντως ισιώνουν! Γιατί όλα χρειάζονται την επιβολή πειθαρχίας και τάξης και σέβονται το γονιό που το κάνει.

Διάσπορε, you´ll make good boot camp... i´ll have you in mind, heh heh

Terra, τζι εγώ θέλω να το κάμω δώρο σε πολλούς, αλλά όντως θίγουνται τζιαι που πάνω ρε κουμπάρε. Σπάζει με πολλά η ανικανότητα πολλών γονιών να δεχτούν εποικοδομητική κριτική ή ότι τα κοπελλούθκια τους χρειάζουνται κάτι άλλο.

ηθελα να βλέπατε τον ημίονο -σόρρυ κορούα (τάχα έφυεν μου)- στο 1.20 του trailer. Σπάζεις της τα δόγκια της οξα εν της τα σπάζεις;