»

Friday, October 31, 2008

Οι Εισαγγελείς και τα κόμματα

Είναι στη φύση του επαγγέλματος των νομικών, νομίζω, να επιλέγουν πάρα πολύ προσεχτικά το λεκτικό τους, να διϋλίζουν τον κώνωπα και να διευκρινίζουν μέχρι και το τελευταίο γράμμα - ολόκληρες υποθέσεις μπορούν να κερδηθούν ή να χαθούν εξ αιτίας της διατύπωσης του Νόμου ή ενός γράμματος ή σημείου στίξης.

Ανοίγει παρένθεση: Για να καταδείξουμε τη σημασία των σημείων στίξης, υπάρχει η γνωστή φάση με το πάντα (το ζώο), το οποίο μπαίνει σε μια καφετέρια, παραγγέλνει φαγητό και αφού το τρώει, σηκώνεται, πυροβολεί δεξιά αριστερά και κάνει να φύγει. Ο έντρομος ιδιοκτήτης της μπυραρίας του φωνάζει "Γιατί το 'κανες αυτό;;!!" και για απάντηση, το πάντα του πετάει ένα κακογραμμένο οδηγό άγριας ζωής λέγοντας, "I'm a panda. Look it up". Ανοίγει ο τύπος στη σχετική σελίδα και βρίσκει την εξήγηση: 'Panda. Large black-and-white bear-like mammal, native to China. Eats, shoots and leaves.' (Αυτά για τη σημασία των κομμάτων! χαχα,χ,αχ). Αν έχετε χρόνο, δείτε πώς τα σημεία στίξης καθορίζουν το νόημα του κειμένου σ' αυτό το Dear John γράμμα και αν μετά απ' αυτό δεν σκέφτεστε δύο φορές πριν βάλετε τελεία και παύλα και κόμμα, εμένα να μην με λεν Σούλα (ούτε τώρα με λένε). Κλείνει η παρένθεση.

Πίσω στους νομικούς και τη διατύπωση. Έμπροσθεν, λοιπόν, του κτιρίου της Νομικής Υπηρεσίας, στον προνομιακό εκεί πέρα χώρο όπου υπήρχε πινακίδα (δώσε βάση τωρά) "ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ", έβλεπε κανείς παρατεταγμένους ή στοιβαγμένους (και ενίοτε, αναλόγως λιακάδας, αραχτούς φαρδιούς πλατιούς) εισαγγελέους και εισαγγέλισσες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναγκαζόταν κάθε πρωί, αφού συνειδητοποιούσε ότι ήταν περασμένη η ώρα και τα γραφεία όλα άδεια, να ξεπροβάλλει απ' το παράθυρο του γραφείου του και να τους φωνάζει ότι δεν χρειάζεται να είναι τόσο σπαστικοί και να πάνε στα γραφεία τους πάραυτα.

Αυτοί κάνανε την καρδιά τους πέτρα και πηγαίνανε, αλλά δεν είχαν ήσυχη τη συνείδησή τους. Ένιωθαν ότι παρέβαιναν κάποιο νόμο. Το νόμο της ταμπέλας. Έτσι ο τετραπέρατος Γενικός Εισαγγελέας, για αποφυγή της παρανόησης, βρήκε τη λύση και ησύχασε:

7 comments:

nic said...

έτσι ένι ρε. κουτσιά καθαρισμένα, να ξέρουν που στέκουνται (όι μες το πάρκιν).

άψογο το πάντα btw

anipotheti said...

sike mou, telika mestouto to topo wres wres en gia na paxtoume ...
des to arthro pou ekama post sto potsi blog kai pe mou an exw adiko pou thelw na perpatw kai an ksitimazw pion ....

Sike said...

νομίζω εν η μοναδική ταπέλλα στην Κύπρο που διευκρινίζει ότι η στάθμευση εν για τα οχήματα τζιαι όι για τους ανθρώπους, χαχαχα

ανυπόθετη, επήα στο http://potsi.blogspot.com για να καταλάβω ότι μάλλον έννεν τούτο που εννοούσες...

anipotheti said...

1. εφηρες με....
2. εφηρτικα παραπανω οτι υπαρχει το ποτσι μπλοκ!
3. απολογουμε που στην προσπαθεια μου να μεν καμω αυτοδιαφημιση εσαντανωσασε και κατεληξες στην ξενιθκιαν... εκουτσισες την 2η φορα ομως
4. απορια 1ην... δηλαδη βαση της ταπελλας, μια θεση παρκαρισματος για τους (πολλους) εισαγγελεις και οπιος προλαβει πρωτος?
5. μα ενε μονο εναν εισαγγελεα που εχουμε?

Leni said...

Epeidi toutoi twn nomikwn pianountai pou ti le3i, kala na tous kamei :p

Sike said...

όι ρε υπόθετο, "γενικό εισαγγελέα εν έναν που έχουμε, που τους σκέττους έχουμεν τζι άλλους. Η ταπέλλα εννοεί ότι εδώ σταθμέυουμε *οχήματα* εισαγγελέων, όχι εισαγγελείς!

Chocolat said...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

(το σ/κο δεν είχα ώρα να διαβάσω ποστς)