»

Monday, July 7, 2008

Φακελάκια Γεμιστά με σως Ευραίζ

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει νέα νοοτροπία σχετικά με τη γέμιση του φακελακίου, δηλαδή να υπάρξει μια στρογγυλοποίηση προς τα κάπου και να γίνει αυτό το νέο «20λιρο».

Προφανώς, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της κυπριακής λίρας, εξ ου και το ότι η αντίστοιχη γέμιση σε ευρώ ποικίλει – συμπεριλαμβάνει, δε, τα ποσά των 20, 30, 35 και 40 ευρώ.

Όπως έχω τάξει, ακολουθούν τα αποτελέσματα της κάλπης (κατά αριθμητική σειρά) και τα προφίλ των διαφόρων εισφορέων, όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι:

€20 (11,70 ΛΚ) – χάλκινο μετάλλιο (στη διατριβή περιλαμβάνονται μόνο τα 20ευρα που νόμιζαν ότι ήταν 20λιρα)
Ανεπίδεκτος, ανυπόθετος ππισσοκάης που ακόμα να εμπεδώσει την ισοτιμία λίρας-ευρώ ή ακόμα να καταλάβει ότι άλλαξε το νόμισμα και ότι ο μισθός του τώρα είναι «διπλάσιος». Νομίζει πως έβαλε 20 λίρες. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε εντονότατα σε οργανωμένα σύνολα, βλ. λίστες συναδέλφων (και δη υψηλόμισθους!), παρά σε μεμονωμένους (πέραν του 50% της λίστας). Ίσως επειδή έφτασεν ένας ππίσσης και έβαλεν €20 και είδαν το οι επόμενοι στη λίστα, εσκεφτήκαν ότι «α! πόμπα, εν τόσα που βάλλει ο κόσμος!». Δεν αντιτίθεμαι όμως στη χρήση του εν λόγω ποσού για γάμους ασχέτων που σε κάλεσαν επειδή κάποτε εshαιρετιστήκετε μες τη στράτα (που τη στιγμή που αποφάσισες να πάεις δηλαδή). Που την άλλη, φκαίνει 1,70 ΛΚ παραπάνω που το δεκαλιρί – σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεσαι και φουαρτάς!

€30 (17,55 ΛΚ) – αργυρό μετάλλιο
Ήσουν γι’ αυτόν «γάμος της ταρίφας», δηλ. του 20λίρου που θα έβαζε με βαριά καρδιά – γιατί, πόσα να βάλει, 15 ΛΚ; Εν αντροπή να βάλει πεντολιρί - αλλά τώρα με το νέο νόμισμα αδράττει την ευκαιρία να περισώσει το σεβαστό ποσό των 2,45 ΛΚ. Πιστεύκει πως σου εγέλασεν («30 ευρώ εν καμιά εικοσαρκά λίρες»). Προσωπικά, είμαι υπέρ της επικράτησης του 30ευρου στη θέση του 20λίρου, το οποίο πάντα θεωρούσα υπερβολικό ποσό για να διώ κάθε λλίο σε περιπτώσεις «χέστηκα»! Για να μεν αρκέψω για την πεζίνα τζιαι την ακρίβεια.

€35 (20.48 ΛΚ) - τσίγκενο μετάλλιο
Ακριβοδίκαιος; Κομπλεξικός; Άλλος που δεν λέει να ξηκολλήσει που τη λίρα. Είτε επειδή θέλει να επιστρέψει όσα ακριβώς του είχες πάρει κι εσύ μην τυχόν παρεξηγηθείς, είτε επειδή εν κιάρει να σου βάλει 40 (που εν πιο όμορφο ποσό) και ντρέπεται να σου βάλει και 30. Θεωρώ γελοίο τον τρόπο σκέψης: Σαν βάλεις €34,20 – θέλεις τζιαι 80 σεντ ρέστα; Ξηκόλλα, man!!!

€40 (23,41 ΛΚ) - χρυσό μετάλλιο
Μετά τα ανωτέρω, καταντάς να τον υπερεκτιμάς για τη γενναιοδωρία του. Η προς τα πάνω στρογγυλοποίηση δεν είναι αμελητέο ποσό (3,41 ΛΚ). Πιθανώς να το έκανε και από ντροπή που δεν ήξερε ακόμη πόσα να βάλει, και προτίμησε να βάλει περισσότερα παρά λιγότερα, «νάσαι πάντα μέσα». Eνδέχεται, επίσης, στην υπόληψή του να σε έχει λίγο πιο πάνω που τους εικοσάλιρους και χαίρεται που του δίνεται η ευκαιρία να στο δείξει. Πιστεύουν και τα δύο μέρη πως του εγέλασες. Ευτυχώς για μας, τούτοι ήταν και η πλειοψηφία.

14 comments:

Anonymous said...

Ευτυχώς και για μένα που παντρεύκουμαι σύντομα..

Που εμετρούσατε τα λεφτά, εσιονώσατε τα πάνω στο κρεβάτι τζαι εκάματε τίποτε πρόστυχο για να το γιορτάσετε? Αν όχι, βκάρτε τα που την τσέντα, σιονώστε τα τζαι βουττάτε μέσα. Εν μοναδική ευκαιρία :-P

Anonymous said...

πάω να ρωτήσω τους γονιούς μου πόσα εβάλαν...μάλλον θα εκαταλήξαν στο 35 γιατί ο παπάς παίζει το χουβαρτάς τζαι η μάμμα κάμνει τις στρογγυλοποιησεις

Sike said...

roam, πέρκι να ήρταν ;]

cake, γιαξ ποννα κάμω τπτ πρόστυχο πας τα κτητζιορίαλα! χαχαχ
Δαμέ ο χάσπας εσύναξεν τα ροδοπέταλα που μας είshεν βάλει το ξενοδοχείο πας το κρεβάτι άμπα τζιαι ξημαρίσουμε -ΛΟΛ- όι να τζυλιστώ μες τα λετσολεφτά!!

Diasporos said...

Όταν εβάφτισα τα μωρά μου στη Κύπρον, οι παραπάνω εβάλλαν μου πενήντα ευρώ. Ενώ στο γάμον (πριν 7 χρόνια) μόνον 20λιρα.

Το ευρω συφφέρει, αλλα μόνον αν τους πιάει το φιλότιμον τζιαι στροντζιλέψουν.

Πάντως όπως τα εμετρούσαμεν εκατούρησεν ο γιος μου πανω τους κατα λάθος.

Εν αρκετά πρόστυχον, Cake? '-)

Sike said...

άλλον τα βαφτίσια διάσπορε... η ταρίφα εν 30λιρο, άρα με τα 50 ευρώ χάνεις κάτι σεντ :P

Anonymous said...

χαχαχαχαχαχαχα διάσπορε έφυρες μεεε!!!! Ναι,νομίζω...ήταν αρκετά πρόστυχο..ελπίζω να μεν εκατούρησεν πάνω σε 100ευρα τουλάχιστον χαχα

Σάικ, εγώ σκοπέυκω στον γάμο μου να τα σιονώσω ούλλα στο κρεβάτι και να το παίζω γκόμενα που μόλις έκαμεν ληστεία τζαι ξαπλώνει αραχτή και λάιτ πάνω στα ριάλλια (θα είμαι ντυμένη βέβαια).

Ελπίζω να επιάσατε καλά λεφτάκια
:-)

Sike said...

glory to the God, cake :P
πάντως έχω σου πολλά tips περί γάμου (του wedding day δηλαδή, όι του married life) τζιαι τώρα να δω πώς θα το κάμω... αν θα τα αναρτήσω ή αν θα σου τα στείλω...

Anonymous said...

Ευχαριστώ πολλά ρε φίλε!! Ειδικά για τις μπομπονιέρες αν μπορείς να μου πείς τίποτε(την πιό μεγάλη μαλακία του κόσμου κατ'εμένα)θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα :-)

Anonymous said...

aa εν ξέρω αν ήταν στο δικό σου γάμο αλλά κάθε βτομάδα βρέθεται τζαι ένας.

"μα εν ο γιος του τάδε, εν τζαι γίνεται να μεν πάμε..."

"μα εν η κόρη της συναδέλφου αντροπή"

Anef_Oriwn said...

@ Σικέ,

Εγώ πάντως αν ήμουν καλεσμένος στο γάμο σου, και δεν είχα πρόσκληση για να παρακαθίσω και στο χλιαπάκιασμα (που συνήθως είναι για τους εκλεκτούς με αποτέλεσμα να δημιουργείτε καλεσμένους δύο ταχυτήτων – εκείνους που τους καλείτε για να σας προσφέρουν μόνο το φακελάκι με τα λεφτουδάκια και άντε να τους προσφέρετε - στους κουραμπιέδες - ένα κουραμπιέ ή ίσως και καμιά sangria κι αυτή βραστή και τους άλλους που κάθονται υπομονετικά και περιμένουν στωικά να ξεκουμπιστούν οι προηγούμενοι για να ξεκινήσει το φαγοπότι, θα σου έβαζα στο φακελάκι μόνο ... 10 ευρώ και θα επιδίωκα να έστελνα το φακελάκι με κάποιο άλλο πρόσωπο (για να μη ταλαιπωρούμαι κιόλας)!!!

Πάντως σε καλή μεριά ( κέρδη)!

“…Επιστρέφω στο κυνήγι εξωτικού προορισμού άνευ κοψοκκελλίασης …” – Τελικά για που συνεισφέρον τα ... θύματα για να πάτε honey moon(ιν); (Στον Μαυρίκιο ή στις Μαλβίδες;). Το anef_ (άνευ) τι το ‘θελες;

Anef_Oriwn
Κυριακή 13/7/2008 – 00:45 π.μ.

Sike said...

έχεις δίκαιο σε αυτά που αναφέρεις περί δυο ταχυτήτων καλεσμένους.

έχεις άδικο όμως και με ξενερώνεις που συμπεραίνεις τι έκαμα στο γάμο μου χωρίς να ξέρεις. Μπορεί να ήταν δυο ταχυτήτων οι καλεσμένοι μου, αλλά ήταν πρώτη και δευτέρα, και όχι πρώτη και πέμπτη. Meaning, ότι εφάν ούλλοι. Και δεν εννοώ κουραπιέ.

Anef_Oriwn said...

@ Sik.,

Καλά αφού ήταν πρώτης και δεύτερης ταχύτητας οι καλεσμένοι σου, περνώ πίσω σχεδόν όλα όσα είπα για τη στάση σου απέναντι τους, τόσο εδώ όσο και στο άλλο σου πόνημα περί Οσίου Μαυρικίου. Είσαι καλή κορούδα τζιαι ‘γω ο χώρκατος σε παρεξήγησα. Όμως εν ιμπόρεις να πεις ... Άλλο να τρως στο πόδι τσιμπολογώντας από πιατέλες κι άλλο να κάθεσαι σ’ ένα τραπέζι με το πιάτο και τα προτσομάσhερα σου!

Πάντως κι εγώ ξενέρωσα μ’ εκείνο το ψυχογράφημα για τους καλεσμένους σου με βάση το περιεχόμενο των φακελακίων.

Anef_Oriwn
Δευτέρα 14/7/2008 – 9:30 μ.μ.

Sike said...

*αυτό* στο οποίο σχολιάζεις είναι το ψυχογράφημα για τα φακελάκια, εσαντάνωσες τα ποστς φαίνεται. Δεν εννοούσα να μιλήσω υποτιμητικά για κανέναν, απλώς κατέγραψα κάποιες διαπιστώσεις, υποβοηθούμενη από το γεγονός (μην ξεχνάς) ότι εγώ *ξέρω* και ποια είναι τα άτομα που εισέφεραν τα διάφορα ποσά και βάση αυτού κρίνω - μάλλον, επιβεβαιώνω κάποιες υποψίες.

αν δεν μπορώ να τους τραπεζώσω ούλλους με προτσομάshαιρα, εν πρέπει να τους καλέσω καθόλου;

άσε που εν άλλο πόνημα ο τρόπος σκέψης του Κοπραίου περί καλέσματος (αν τον καλέσεις παρεξηγιέται, αν δεν τον καλέσεις πάλε παρεξηγιέται, αν τον καλέσεις στο τραπέζι δυσπυρκά, αν δεν τον καλέσεις στο τραπέζι παρεξηγιέται, κτλ κτλ).

Anef_Oriwn said...

@ Sik.,

Μια και η συζήτηση μεταξύ ημών περί φακελακίων και λοιπών δαιμονίων ... γαμικών δαιμονίων (όπως οι κρητικοί λένε γαμοπίλαφο) συνεχίζεται, να συμπληρώσω (στα όσα σοφά έχω πει μέχρι τώρα) και τα εξής (πιο πολύ διευκρινήσεις θα κάνω):

1. Από τα γραφόμενα σου συνάγεται το συμπέρασμα ότι ένοιωσες θιγμένη από τα δικά μου γραφόμενα, γι’ αυτό οφείλω να διευκρινίσω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση. Απλά κάποιες επισημάνσεις ήθελα να κάνω για κάποια ζητήματα που εν μου φατσάραν. Και τούτο με το θάρρος του αναγνώστη του blog σου αλλά με βάση τη θέση αρχής που έχω, ότι δηλ. από τη στιγμή που βγάζουμε κάτι (έστω και προσωπικό) στη φόρα (κι εσύ μίλησες για τα του γάμου σου σε καμιά 10ρια posts), πρέπει να είμαστε κι έτοιμοι να δεχτούμε και κάποιες κριτικές απόψεις.

2. Τα posts εν τα εσαντάνωσαν! Τα θέματα και τα γραφόμενα σου στα 2-3 τελευταία σχετίζονταν μεταξύ τους (ή κάπου τα συσχέτισαν κι εγώ – ειδικά εκεί με τα δυσπυρκάσματα) και αντι να γράφω σχόλια σε όλα προτίμησα να γράψω ένα πιο μεγάλο σχόλιο το οποίο κατάθεσα στο πιο πρόσφατο post. Αντιλαβού;

3. Αναφορικά με το τι θα έκανες και πως θα λειτουργούσες στο γάμο σου ήταν αποκλειστικά θέμα δικό σου. Και μια και δεν ήμουν καλεσμένος (οποιασδήποτε ταχύτητας) δεν θα μου έπεφτε λόγος αν δεν έγραφες (όπως είπα και πιο πάνω) καμιά δεκαριά posts για το ευτυχές γεγονός. (Να ζήσεις είπα σου;).

4. Γενικά ομιλώντας (δεν αναφέρομαι ειδικά στην περίπτωση τη δικιά σου) έχω την άποψη πως πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από αυτήν την οικονομίστικη αντίκρυση (προσέγγιση) του θέματος που λέγεται “γάμος”. Δηλ. αν δεν μπορούμε αντικειμενικά να συμπεριφερθούμε σ’ όλους τους καλεσμένους μας με τον ίδιο τρόπο να τους περιορίσουμε τότε. Και το πως θα συμπεριφερθούν εκείνοι είναι θέμα δικό τους και όχι δικό μας (αν θα δυσπυρκάσουν ή παρεξηγηθούν που θα τους καλέσουμε).

5. Λαλείς: “… άσε που εν άλλο πόνημα ο τρόπος σκέψης του Κοπραίου περί καλέσματος …”. --- Το “Κοπραίου” έφυες σου (εν τυπογραφικό λάθος γιατί παρείσφρησε ο δαίμονας του πληκτρολογίου) ή είπες το σκόπιμα;

6. ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ!

Anef_Oriwn
Τρίτη 15/7/2008 – 6:47 μ.μ.